Home

Achtergrond 241 x bekeken

PVV ook grootste partij in barometer

De PVV van Geert Wilders is voor het eerst ook in de politieke barometer van Synovate de grootste partij.

De PVV deelt die positie met het CDA, met 32 zetels. In de peilingen van Maurice de Hond is de PVV al maanden de grootste partij.

De PVV was twee weken geleden in de peiling van Synovate nog de tweede partij, na het CDA, waarmee het nu dus op gelijke hoogte komt. In werkelijkheid heeft de PVV in de Tweede Kamer negen zetels, het CDA 41. Bij de Europese verkiezingen begin juni werden de twee partijen ook bijna even groot.

De grote verliezers zijn de PvdA en SP. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PvdA uitkomen op 21 zetels, twaalf minder dan nu. Ook de SP staat met dertien zetels op een verlies van twaalf. D66 wint er in de peiling daarentegen twaalf. Nu heeft D66 nog drie zetels in de peiling. De VVD staat op vijftien, een verlies van zeven in vergelijking met de vorige verkiezingen.

GroenLinks staat in de peiling op tien (nu zeven in de Kamer), de ChristenUnie op zeven (nu zes in de Kamer) en de Partij voor de Dieren op drie (nu twee). De SGP staat stabiel op twee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.