Home

Achtergrond

Opbrengst wintergerst op Ebelsheerd bovengemiddeld

De rassenproef van wintergerst heeft op het proefbedrijf Ebelsheerd in Nieuw Beerta bovengemiddelde opbrengsten gegeven.

Gemiddeld lag de opbrengst dit jaar op 9.400 kilo. Dat is minder dan vorig jaar toen de proef een gemiddelde opbrengst haalde van 10,6 ton. In 2007 lag de opbrengst op 7,6 ton.

Het ras Malabar was dit jaar de topper met 10,4 ton per hectare. Ook Volume scoorde boven de 10 ton. Het ras Highlight bleef achter met 8,45 ton. Door de hevige wind trad in dit ras legering op waardoor een deel van de opbrengst verloren ging.

Het ras Naomi scoorde in de rassenproef een opbrengst van 9,4 ton. In de praktijkproef was dat 9,8 ton, zegt onderzoeker Jaap van ‘t Westeinde. "Het praktijkperceel is drie weken eerder gezaaid dan de rassenproef. Bij de rassenproef moesten we wachten tot we alle zaad van de veredelingsbedrijven binnen hadden. Voor een goede vergelijking in de proef moet je alle rassen tegelijk zaaien."

Het winterbrouwgerstras Wintmalt haalde een opbrengst van 9,5 ton in de rassenproef. De proefboerderij onderzoekt nog of het geschikt is als brouwgerst.

Of registreer je om te kunnen reageren.