Home

Achtergrond

Opbrengst winterbrouwgerst ziet er goed uit

De opbrengst van winterbrouwgerst lijkt goed uit te vallen.

Het gemiddelde eiwitpercentage voldoet aan de eisen die worden gesteld aan brouwgerst. In Flevoland is winterbrouwgerst geoogst van het ras Wintmalt, meldt coöperatie Agrifirm. Het eiwitpercentage varieert van 9 tot 10,5 procent. Agrifirm hanteert 12,5 procent als maximum voor brouwwaardige gerst.

De hectare-opbrengsten zien er ook goed uit maar zijn nog niet bekend, zegt Rémy Spierings, akkerbouwspecialist bij Agrifirm. "De gerst wordt ook beoordeeld op volgerstpercentage en kieming. Het is de premie op brouwwaardige gerst die de teelt aantrekkelijk maakt. Er loopt een project om de teelt van winterbrouwgerst te optimaliseren."

Wintervoergest

Ook de wintervoergerst haalt dit jaar hoge opbrengsten. Spierings: "Het meerjaarlijks gemiddelde ligt rond de 7 tot 8 ton. Dit jaar ligt de opbrengst tussen de 9,5 en 11 ton. Er zijn percelen waar meer dan 11 ton voergerst per hectare is geoogst. Telers zaaien de wintergerst eerder en nieuwe rassen geven hogere opbrengsten."

In het werkgebied van Agerland in het Zuiden is inmiddels 70 procent van de wintergerst geoogst, zegt Adrie Strikkeling, verkoopleider Akkerbouw. "De eerste monsters van de winterbrouwgerst bevatten 10 tot 11 procent eiwit. Onze afnemers hanteren een maximum van 11,5 procent. Ook de opbrengst ziet er goed uit met gemiddeld 8 tot 8,5 ton per hectare. Een loonwerker had op één perceel 9.400 kilo per hectare winterbrouwgerst geoogst."

Limburg

In Limburg is dit jaar een paar honderd hectare winterbrouwgerst verbouwd. Strikkeling: "Agerland is twee jaar geleden begonnen met proeven met winterbrouwgerst. Of winterbrouwgerst veel geteeld gaat worden hangt af van de prijsvorming op de markt voor brouwgerst. Momenteel is de marktsituatie niet geweldig."

Of registreer je om te kunnen reageren.