Home

Achtergrond 2 reacties

Op weg naar boeren, blubber en bier

Van heinde en verre kwamen jongeren vandaag naar de Zwarte Cross, het muziek- en motorcrossspektakel in het Achterhoekse Lichtenvoorde.

Sommige kwamen met de trekker en opraapwagen, andere hadden een oude caravan opgevrolijkt en aan de auto gekoppeld. Het driedaagse evenement is in dertien jaar uitgegroeid tot een fenomeen met veel boeren, blubber en bier en trekt 100.000 bezoekers. Foto Paulus Maessen

Mannen halen dode koeien uit een stal in de Poolse plaats Ruda. Een gebroken elektriciteitskabel stortte op de stal van Artur Kraszewski. De boer schat de schade op 100.000 zloty, bijna 24.000 euro. Op verschillende plaatsen gingen landbouwschuren in vlammen op. In Polen zijn door noodweer in de nacht van donderdag op vrijdag tenminste zeven doden gevallen. Foto ANP

Akkerbouwer Harold Zondag kan voor het eerst een variabele bemesting toepassen in zijn aardappelen op basis van satellietbeelden van het gewas. Laboratorium en kennisinstelling Altic uit Dronten is er in geslaagd een koppeling te maken tussen de satellietbeelden van Mijnakker en de kunstmeststrooier. Zondag in Biddinghuizen heeft het systeem gisteren gebruikt. Altic is dit jaar gestart met een systeem waarbij een variabele bemesting met kunstmest mogelijk is op basis van satellietbeelden. Het systeem volgt gedurende het groeiseizoen aardappelen meerdere keren op basis van de loofontwikkeling en het nitraatgehalte in de bladstelen. Dat leidt tot een gemiddelde bemesting voor een perceel, zegt adviseur Jan Ties Malda van Altic. ”Het is voor het eerst in Nederland dat dergelijke plaatsspecifieke bemesting mogelijk is.” Foto Studio Kastermans

Bouwvakker Jos Jansen is bezig met de laatste loodje voor zijn vakantie. Hij bouwt aan de nieuwe varkensstal van de familie Vorkink in Holten. ­Johan en Gerry Vorkink en hun zoon Martijn bouwen een stal voor vierhonderd dragende zeugen in voerligboxen met uitloop en 2.000 vleesvarkens. De bouw ligt nu even stil, maar 10 augustus gaan de bouwvakkers weer aan het werk. De bedoeling is dat de stal eind december klaar is. Na de uitbreiding hebben de ondernemers plek voor 500 zeugen en 4.500 vleesvarkens. Foto Ruben Meijerink

Een scholier plukt rode bessen op het teeltbedrijf van Adri van Eck uit Eck en Wiel. Het bedrijf met 1,5 hectare gebruikt internet als communicatiemiddel. Om 6 uur ’s ochtends geeft Van Eck instructies en of regenkleding gewenst is. ”Het scheelt ons twintig telefoontjes voor 7 uur.” ’s Avonds plaatst hij de plukresultaten op internet. Plukkers verdienen 45 cent per kilo. Op de website plaatst Van Eck de geplukte kilo’s onder een plukkersnummer. ”Ze trekken zich zo aan elkaar op”, zegt de teler. Foto VidiPhoto

Maliepaard Bloembollen heeft een bietenrooier omgebouwd tot tulpenspoeler. Die spoelt gelijk na het rooien de tulpen op het land. Dat heeft een aantal voordelen, vindt Laurens Maliepaard uit het Zuid-Hollandse Stad aan ’t Haringvliet. ”Voorheen reden we heel wat grond naar huis. De bollen werden op het erf gespoeld en daarna brachten we de grond terug naar het perceel.” Dat kan gemakkelijker, vindt Maliepaard. ”Op het land spoelen we bijna alle grond van de tulpen. Er blijft nog een beetje opzitten ter bescherming. De rest spoelen we op het erf er af.” Maliepaard gebruikt de machine voor het eerst. ”We telen 115 hectare tulpen. We rooien 6 hectare per dag, een kwart meer dan voorheen. De rooier heeft een vat van 6,5 kuub. Met een giertank vullen we die bij. De machine weegt 42 ton. Er zitten zes wielen onder van 1 meter breed die in hondengang over het perceel gaan. De insporing valt daardoor heel erg mee. Alles werkte vanaf het begin goed, behalve de spoelbak. Die hebben we aangepast omdat die te licht was uitgevoerd.” Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Noek

  ik krijg 1 foto te zien van die de zwarte cross betreft, de 2e foto is een dode koe in Polen en de verdere foto's hebben ook niks met de zwarte cross te maken.....

 • no-profile-image

  H.ten Have

  Ik krijg maar een serie foto s te zien ,de andere kan ik niet in beeld krijgen.
  H.ten Have

Of registreer je om te kunnen reageren.