Home

Achtergrond 1006 x bekeken

Op de rug van de koe

Elke middag springt boerenzoon Robbert Schipper uit Gelderswoude op de rug de koe en laat zich zo naar de stal brengen.

Elke middag helpt boerenzoon Robbert Schipper uit Gelderswoude zijn vader bij het naar binnen brengen van de koeien om gemolken te worden. Om te voorkomen dat hij de anderhalve kilometer naar de stal moet lopen, springt hij op de rug van de achterste koe en laat zich zo naar de stal brengen. ”Het is wel makkelijk en de koeien vinden het prima”, vertelt Robbert. ”Ik help al sinds ik vijf jaar ben. In het begin reed ik op de rug van een geit, maar toen ik groot genoeg was op een koe.” Foto VidiPhoto

De brandweer takelt een koe van het melkveebedrijf van de familie Veurman uit Zuidveen uit de mestput. Het dier is gistermorgen in de mestput was gevallen. Op wat schrammetjes na mankeert de koe niets, vertelt Geeske Veurman. ”Het is gelukkig heel erg meegevallen. Vanmorgen zijn een aantal koeien ergens heel erg van geschrokken en de stal uitgerend. Zo zijn ze bij de mestput gekomen. Er is maar één koe in gevallen. Waarschijnlijk heeft hij geluk gehad dat er maar weinig mest in zat.” De familie Veurman melkt zestig koeien. Foto Jasper Mulder

Yke Bijlstra toont trots kalf Roelie 132 van Maatschap Lieuwes uit Oudwoude. Het beest kreeg tijdens de veekeuring Noord-Friesland volgens voorzitter Egbert Anne Andringa een goede beoordeling maar geen speciale prijs. Er kwamen afgelopen zaterdag volgens Andringa zeker enkele honderden mensen op de veekeuring af. De veekeuring was onderdeel op de zogeheten Boerendag waarop ook paardensport en een nostalgische optocht van oude landbouwvoertuigen en auto’s te zien waren. Foto Roelof Stroetinga

Het verdwijnen van boeren op het Spaanse platteland is een van de oorzaken dat bosbranden zich snel kunnen uitbreiden. Dat zegt de Spaanse boerenorganisatie Coag in de Zuid-Spaanse regio Andalusië. In Spanje woeden al dagenlang branden. Foto ANP

Een medewerker van akkerbouwer Hendrik Jan Hommes in het Groningse Lauwerzijl trekt het loof van een perceel pootaardappelen. Hommes verbouwt 42 hectare pootgoed. "Normaal klap en spuit ik het loof. Maar bij dit ras fabrieksaardappel duurt het lang voor de moederknol is vergaan. Om de kans op rhizoctonia te verminderen trek ik het loof. Het heeft wel als nadeel dat je soms aardappelen bloot trekt. En als het loof er niet allemaal af is moet ik alsnog spuiten. Maar zolang mijn looftrekker het nog doet, gebruik ik het voor dit ras." Foto Jan Bouwman

Berend Huizing verwijdert de bloemen van aardbeienplanten van Henk Boerhave uit het Groningse Musselkanaal. Door de bloem te verwijderen groeit de plant beter. De akkerbouwer/veehouder teelt de planten voor vermeerdering. Op 2 hectare staan tien aardbeienrassen, waarvan Elsanta het grootste is. Foto Koos van de Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.