Home

Achtergrond

Oost-Europa wil meer betrokkenheid VS

Oost-Europa wil meer betrokkenheid van de Verenigde Staten.

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama moet meer aandacht aan landen in de regio besteden. Daartoe roepen voormalige Oost-Europese staatshoofden op in een donderdag gepubliceerde brief in de Poolse krant Gazeta Wyborcza. Ondertekenaars zijn onder anderen de vroegere presidenten Lech Walesa en Aleksandr Kwasniewski (Polen), Vaclav Havel (Tsjechië) en Valdas Adamkus (Litouwen).

Vanwege de "revisionistische krachten'' in Rusland stijgt de nervositeit in de regio, terwijl de regering-Obama zich er nauwelijks om bekommert, staat in de brief. Als voorbeeld noemen de ondertekenaars de passiviteit van de NAVO tijdens de oorlog in Georgië afgelopen zomer, toen Rusland het "volkenrecht heeft geschonden''.

Rusland toonde in augustus zijn militaire overwicht door Georgië te verpletteren tijdens een conflict om twee afvallige Georgische regio's. De NAVO uitte weliswaar zijn grote ongenoegen, maar kon verder weinig uitrichten. Overigens was op dat moment nog Obama's voorganger George Bush aan de macht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.