Home

Achtergrond 226 x bekeken 2 reacties

'Ook milieu heeft baat bij nieuwe derogatie-aanvraag'

Dat Nederland opnieuw derogatie aanvraagt voor de Nitraatrichtlijn is noodzakelijk, óók voor het milieu.

Zonder de ontheffing gaat het kunstmestgebruik omhoog. Dat benadrukken Mark Heijmans van LTO en de Wageningse onderzoeker Frans Aarts, gespecialiseerd in de gevolgen van milieubeleid. De Wageningse hoogleraren Paul Struik en Edith Lammerts van Bueren noemen in dagblad Trouw het voor de tweede keer aanvragen van derogatie "een brutaliteit". Nederland zou de veestapel moeten inkrimpen om het milieu te verbeteren.

Nederland is volgens Heijmans niet zoals het tweetal suggereert het vieste jongetje van de klas. "De Brusselse richtlijn staat de Nederlandse melkveehouderij bij derogatie niet voor niets toe per hectare 250 in plaats van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest op te brengen. We zijn zeer productief, halen vijf snedes van het land."

Volgens Aarts kent inderdaad geen land zulke strenge mestregels als Nederland. "Het opbrengen van bepaalde hoeveelheden stikstof levert hier minder milieubelasting op dan op andere plaatsen, zoals in woestijnachtig Zuid-Spanje."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    verstraten

    Beste Marcel, als jij bent wie ik denk dat je bent weet je me wel te vinden voor een uitvoerige reactie, maar behalve derogatie speelt ook de fosfaattoestand van de bodem een grote rol in de toekomstige mestaanwendingsnormen. Gras ontrekt veel meer fosfaat dan mais en in de nabije toekomst zal er een balansmethode komen (vergelijkbaar bij aardappelen en bieten) waarbij een hoge ontrekking ook gecompenseerd mag worden met een hogere gift.

  • no-profile-image

    m.rijkers@rumaweb.nl

    Laat die derogatie maar zitten, de bemestingsnormen worden zo streng dat er geen goed gras voor hoog produktief melkvee meer gewonnen kan worden en dus zullen we allemaal aan alleen mais en een klein beetje "natuurhooi toegroeien!! Geen enkel gewas heeft zo'n strenge bemstingsnormen als dat grasland heeft!! In Nederland is ook veel verschil in opbrengst tussen de graspercelen in het noorden en zuiden maar toch gelden de zelfde normen?? Jammer maar helaas, met de toekomstige normen schakel ik over op continu maisteelt!

Of registreer je om te kunnen reageren.