Home

Achtergrond

Oogstverwachting maakt winnaars en verliezers op beurs

Alle 25 bedrijven in de AgD-index noteerden over de laatste week een plus, vooral dankzij betere economische verwachtingen.

De index steeg 3,6 procent. Het Amerikaanse ministerie van landbouw verwacht nu dat de VS de hoogste soja-oogst aller tijden tegemoet gaat en de op één na hoogste maïsoogst. De verwachting is nog niet waargemaakt en heeft daarom nog maar beperkt zijn weerslag op aandelen.

De winnaars van de oogstverwachting zijn bedrijven die maïs en soja verwerken zoals Kraft en ADM. Andere winnaars zijn de bedrijven die de grondstoffen als veevoer gebruiken of inkopen en verhandelen, zoals Smithfield en Bunge. Laatstgenoemde onderneming zag met machinefabrikant Case New Holland (CNH) op weekbasis het aandeel met meer dan 16 procent stijgen.

Dat CNH zoveel winst boekte mag verrassend heten. Wellicht heeft het te maken met hardnekkige geruchten dat concurrent Agco, nu nog een relatief zwakke speler in de VS, CNH overneemt. Agco heeft aangekondigd een grote overname in Noord-Amerika te willen doen, terwijl Fiat met zijn interesse in Opel en Chrysler meer richting de automarkt lijkt te bewegen.

Nu goed weer tot hoge oogsten en dus lagere boerenprijzen lijkt te leiden, hebben boeren straks mogelijk minder te besteden. Mogelijk zijn aandeelhouders nog onzeker over het effect dat het mogelijk weer opduikende weerfenomeen El Nino heeft op oogsten in Zuid-Oost Azië, Australië en Zuid-Amerika.

Yara verloor vandaag enkele procenten nadat het bekendmaakte dat de winst met 74 procent was afgenomen. Prompt verlaagde de bank Citigroup voor concurrent K+S het advies aan klanten verlaagde van 'kopen' naar 'houden'. Analisten zien de nabije toekomst voor kunstmestbedrijven somber in. In Rusland werd een grote deal gedaan waarbij veel minder werd betaald voor kalimeststof dan verwacht.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.