Home

Achtergrond

Onenigheid Europa over maïssoorten

Experts van de 27 EU-lidstaten zijn het oneens over de veiligheid van drie transgene maïsvarianten van Monsanto en Pioneer Hi-bred.

Daarmee is de import ervan voorlopig van de baan, meldt de Europese Commissie. De experts bespraken toelating voor de import, en niet de teelt, van de varianten Mon88017 en Mon89034 van Monsanto en 59122xNK603 van Pioneer Hi-bred.

Zonder definitieve opinie op grond van een gekwalificeerde meerderheid worden de drie varianten niet direct toegelaten. De import van de maïsvarianten wordt nu waarschijnlijk op ministerieel niveau verder besproken.

De veevoerindustrie wil graag transgene maïs en soja importeren omdat anders hun inkoopmogelijkheden beperkt en dus duur zijn. Milieuorganisaties claimen dat de lange termijnseffecten van transgene gewassen op het milieu, dieren en mens onvoldoende onderzocht zijn.

Onlangs zijn in de Duitse deelstaat Niedersachsen in sojaschroot resten van Mon88017 gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.