Home

Achtergrond

Onamerikaanse hamburger voor Noord-Koreanen

Noord-Korea wil meerdere fastfood-restaurants openen, maar ze moeten niet te Amerikaans zijn.

Dat meldt de Choson Sinbo, een in Tokio gemaakte krant met communistische sympathieën. Het eerste fastfood-restaurant opende vorige week zijn deuren in de hoofdstad Pyongyang.

Op het menu van ‘Samtaesang Wereldgerechten’ staan hamburgers, friet, wafels en bier. De restauranteigenaar Ko Jong Ok stelt tegenover de krant dat het restaurant razend populair is en meerdere zaken met hulp van de overheid worden geopend.

Omdat hamburgers worden gezien als een Amerikaans icoon heeft de kluizenaarsstaat het liever over “rundvlees en brood”. Op de buitenkant van het restaurant prijkt in reuzenletters de leus 'Lang leve de revolutionaire Songoen ideologie!'.

Songoen is een sleutelbegrip dat de Geliefde Leider Kim Jong-il heeft gemunt en staat voor 'het leger eerst'. De 24 miljoen zielen tellen Noord-Koreaanse bevolking is sinds begin jaren 90 meermalen slachtoffer van grote voedseltekorten.

Of registreer je om te kunnen reageren.