Home

Achtergrond 308 x bekeken

Omzet Nedap Agri daalt

Nedap heeft het eerste kwartaal 600.000 euro winst gemaakt bij een 22 procent lagere omzet van 55,5 miljoen euro.

De Groenlose producent van beheer- en informatiesystemen ziet voor de groep Agri vraaguitval in Oost-Europa en de VS. Voor Nedap Agri zijn de afgelopen twee jaar bijzonder goed geweest vanwege een investeringsgolf in de melkveehouderij. Nu de melkprijs laag ligt, durven boeren minder te investeren en geven banken minder thuis.

"Dat is onterecht omdat uiteindelijk met onze voersystemen en stappentellers juist geld is te verdienen", aldus directeur Gerard Ezendam. "Zelf bezuinigen we niet op onderzoek en ontwikkeling omdat het de kern is van ons bedrijf." Wel is de serieproductie in Groenlo verdwenen, waarbij 60 banen verloren gingen.

Ezendam stelt dat aanvankelijk werd gedacht dat de agrarische sector betrekkelijk weinig last zou hebben van de recessie. "Maar nu blijkt dat in Midden- en Oost-Europa boeren nauwelijks aan krediet kunnen komen en de vraag fors tegenvalt." In West-Europa en het Verre Oosten blijft de omzet ook achter maar is de daling minder ernstig. "Opmerkelijk is ook de situatie in de VS. Door de lage melkprijs is men daar op grote schaal gaan slachten. Een lagere veestapel betekent een lagere vraag naar onze producten."

Hoe lang de crisis zal duren, is wat Ezendam betreft onduidelijk. "Ze verkopen nog steeds geen glazen bol bij de Blokker, maar ik denk eerder aan 2010 dan de tweede helft van dit jaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.