Home

Achtergrond 195 x bekeken

Omzet Mechelse veilingen daalt 13 procent door crisis

De omzet van de Mechelse veilingen is in het eerste halfjaar gezakt met 13 procent door extreem lage prijzen en stoppende bedrijven.

Het is een graadmeter voor hoe afzetpartijen in Nederland en België opereren in de huidige afzetcrisis. Nederlandse afzetpartijen maken geen halfjaarcijfers bekend.

Volgens commercieel directeur Jos van Dessel van de Mechelse veilingen heeft het extreem slechte afzetseizoen voor groente de opbrengsten van telers zwaar geraakt. Zo zien de komkommertelers met 23 eurocent gemiddeld een tien procent slechtere prijs dan vorig jaar. "In vergelijking met 2007 is de komkommerprijs zelfs 20 procent lager." De trostomatenprijs is 10 procent lager.

Over de gehele omzet werd een 10 procent lagere prijs gerealiseerd. Het volume liep met 8 procent terug, zegt Van Dessel. "Dat is vooral het gevolg van een lagere productie in het begin van het seizoen en een areaalterugloop ."

Van Dessel noemt het vreemd dat Nederlandse partijen geen halfjaarcijfers bekend maken. "Waarom zou je niet zeggen dat het slecht gaat?"

Of registreer je om te kunnen reageren.