Home

Achtergrond 223 x bekeken

Omzet Agco kwart lager, winst meer dan gehalveerd

De omzet van machinebouwer Agco is het afgelopen kwartaal 25 procent gedaald tot 1,3 miljard euro (1,8 miljard dollar).

De winst daalde tot 40,9 miljoen euro (57,4 miljoen dollar), meer dan 50 procent minder dan een jaar eerder. Agco, dat onder meer de trekkermerken Fendt, Valtra en Massey Ferguson bouwt, kijkt terug op een 40 procent lager verkocht volume in Zuid-Amerika. Boeren in Brazilië hebben moeite hun oogst voor te financieren en houden de hand op de knip. In Argentinië worden boeren geplaagd door droogte.

In Noord-Amerika hield de markt volgens Agco stand. De vraag naar machines met een groter vermogen nam toe. In Europa en het Midden-Oosten daalde de omzet met 16 procent. Dit was vooral het gevolg door de landbouwmalaise in Rusland, Spanje en Midden-Europa.

Het aantal verkochte combines steeg in Noord-Amerika met bijna 27 procent maar slechts met 2 procent in Europa. In Zuid-Amerika werd 56 procent minder combines verkocht. Het aantal verkochte tractoren daalde in de Amerika’s met 27 procent maar slechts met 11 procent in Europa.

Volgens bestuursvoorzitter Martin Richenhagen heeft Agco vooruitgang geboekt met het terugbrengen van voorraden. “De waarde van onze voorraden is nu 235 miljoen dollar (166 miljoen euro) lager.”

“Daarnaast richten we ons op het verminderen van kosten bij de productie van machines. De productie is met 35 procent teruggebracht ten opzichte van een jaar eerder. Ook het aantal werknemers is gedaald, en wel met 17 procent. Op de korte termijn blijven we zoeken naar mogelijkheden het bedrijf verder te stroomlijnen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.