Home

Achtergrond

Olielekkage Noorwegen treft vogels

De olielekkage voor de kust van het zuidwesten van Noorwegen heeft vrijdag al aan tientallen vogels het leven gekost.

"Het is verschrikkelijk. Er is een enorm aantal dode vogels aangespoeld'', aldus een woordvoerder van het Noorse Wereld Natuur Fonds (WNF).

Een schip liep 's nachts vast op de kust door een zware storm. Het heeft 1120 ton olie aan boord, wat volgens natuurbeschermers een rampzalige hoeveelheid is. "In 2007 is een keer 350 ton olie gelekt en het heeft een jaar geduurd voor dat was opgeruimd'', aldus de zegsman. Het is onduidelijk hoeveel olie nu in zee is gestroomd.

De overheid doet er alles aan om te voorkomen dat de olie het strand bereikt. Er worden onder meer drijvende buffers op zee gelegd, die verspreiding van de olie moeten voorkomen. Ook wordt met grote zuigers olie van het water gezogen.

De voorzitter van het Noors Milieuverbond spreekt in de krant Aftonposten van de grootste olieramp in Noorwegen ooit. "Hoewel we eerder al grotere olielekken hebben gehad, is dit een zeer ernstige. Dat komt omdat het gebied waar de olie ligt, moeilijk op te ruimen is.'' Hij noemt de lekkage funest voor de natuur in het gebied.

Het WNF heeft alle beschikbare vrijwilligers opgeroepen om te komen helpen met opruimen. Sinds 2005 zijn driehonderd mensen opgeleid om dit gespecialiseerde werk te doen. "Maar dat zijn er veel te weinig om alles snel op te ruimen.''

De olie spoelt aan op de kustlijn van de Noordzee in het zuiden van Noorwegen. Daar brengen veel mensen hun zomervakantie door. De getroffen gemeenten hebben inwoners en toeristen opgeroepen niet naar het strand te gaan.

Het schip liep vast ter hoogte van Langesund. Aan boord waren 23 mensen, van wie er zestien zijn geëvacueerd. De rest van het personeel, onder wie de kapitein, wilde het schip niet verlaten. Reddingswerkers vrezen dat het schip zal zinken en hopen dat de bemanning voor die tijd van boord komt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.