Home

Achtergrond 269 x bekeken

Oekraine oogst veel minder koolzaad

De opbrengst van koolzaad in Oekraine blijft steken op 1,2 tot 1,5 ton per hectare. Vorig jaar oogstte het land gemiddeld 2 ton per hectare, bericht de Duitse nieuwssite Agrarzeitung.

De koolzaadoogst is net begonnen in Oekraine. De koolzaadopbrengst komt uit op 1,7 miljoen ton. Vorig jaar is 2,9 miljoen ton geoogst. Afgelopen voorjaar is veel koolzaad kapot gevroren. Vorig seizoen heeft Oekraine 85 procent van de koolzaadoogst verkocht aan afnemers in de EU.

Oekraine heeft tot nu toe 600.000 hectare wintergerst en vroege wintertarwe geoogst, meldt het ministerie van landbouw. De hectare opbrengsten liggen tussen de 2,3 tot 2,5 ton per hectare. Vorig jaar was dat 3 ton per hectare.

Het landbouwministerie verwacht bij tarwe lagere eiwitgehalten. Dat komt omdat telers minder stikstof hebben gestrooid. Kunstmest is duur geworden door de koersdaling van de hryvnia, de nationale munt. De overheid wil 1 miljoen ton graan opkopen om de prijzen te ondersteunen. Het is onduidelijk of de overheid hier geld voor kan vrij maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.