Home

Achtergrond

Oekraine oogst slechte kwaliteit tarwe

Oekraïne oogst dit jaar een slechtere kwaliteit tarwe dan gewoonlijk.

Handelaren in het land verwachten dat minder dan 10 procent voldoet aan de kwaliteitseisen die gelden voor maaltarwe. De rest is alleen geschikt voor verwerking tot veevoer, meldt de Duitse nieuwssite Agrarzeitung.

De graanoogst is ver gevorderd in Oekraine. De tarweopbrengst ligt met minder dan 2,5 ton per hectare onder het niveau van vorig jaar, meldt Agrarzeitung. Dat komt omdat veel graantelers hebben bezuinigd op kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen vanwege de lage graanprijzen van het vorige seizoen. Daardoor is de kwaliteit van de tarwe slechter dan in andere jaren.

De verwachting is dat het land dit jaar 40 miljoen ton graan oogst. Dat was vorig jaar 53 miljoen ton. De overheid verwacht dat het land dit jaar ongeveer 12,5 miljoen ton graan gaat exporteren, waarvan de helft uit tarwe bestaat. Oekraine exporteert daarmee minder dan de helft van de hoeveelheid graan die vorig jaar is verkocht aan andere landen. Oekraine exporteert veel graan naar Europa. De eerste gerst ligt klaar in de haven van Odessa voor verscheping naar Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.