Home

Achtergrond 190 x bekeken 1 reactie

Obama wijst Afrikanen op verantwoordelijkheid

Afrikaanse landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen in het tegengaan van oorlogen, corruptie en ziektes. Tegenover westerse hulp moet verantwoord bestuur staan.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag in een toespraak voor het Ghanese parlement.


,,Ontwikkeling is afhankelijk van verantwoord bestuur'', aldus Obama. ,,Dit ingrediënt wordt op veel te veel plaatsen al veel te lang gemist. Het is de verandering die nodig is om het Afrikaanse potentieel te kunnen benutten. En het is een verantwoordelijkheid die alleen de Afrikanen zelf kunnen nemen.''


Obama maakte bekend dat hij de hoeveelheid hulpgelden aan Afrika wil doen toenemen. De Afrikaanse landen moeten dan zelf ook hun best doen, vindt Obama. ,,Er is geen land dat rijkdom kan creëren als de leiders de economie misbruiken om zichzelf te verrijken. En er is geen bedrijf dat wil investeren in een land waar de overheid 20 procent van de winst opstrijkt.''


In de speech benadrukte Obama nogmaals dat hij Afrika ziet als ,,een fundamenteel deel van de wereld''. Hij zei dat eerder op de dag ook na zijn gesprek met de Ghanese president John Atta Mills. ,,Als er genocide plaatsvindt in Darfur of terrorisme in Somalië, dan zijn dat niet simpelweg Afrikaanse problemen. Het zijn uitdagingen voor de veiligheid van de wereld, en ze hebben een globale reactie nodig'', aldus Obama tegen het parlement.


Obama haalde ook zijn eigen geschiedenis aan. ,,Ik heb Afrikaans bloed door mijn aderen stromen. Het verhaal van mijn familie bevat de tragedies en de overwinningen van het grotere Afrikaanse verhaal'', aldus de Afro-Amerikaanse president.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Armoede is een handelsmerk geworden in Afrika,hoe groter de armoede ,hoe meer geld een land krijgt ,ook gratis voedsel van de westerse landen en de VN,het westen heeft dit nog niet door ,deze week schonk de G8 de arme landen nog weer 15 miljard,de dictators en regeringsleiders wrijven zich al weer in de handen en denk niet dat de arme landen de armoede echt gaan bestrijden ,want dan krijgen ze minder geld,in Zimbabwe hebben ze dat al eerder begrepen,de ministers rijden daar in gloednieuwe Mercedesen rond,terwijl de bevolking honger heeft

Of registreer je om te kunnen reageren.