Home

Achtergrond

OESO: subsidie in 2008 afgenomen door hoge prijzen

De landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling hebben vorig jaar in totaal voor ruim 180 miljard euro aan subsidies uitgegeven aan de land- en tuinbouw.

Dat blijkt uit een rapport dat de OESO vandaag heeft bekendgemaakt. Het subsidieaandeel in het inkomen van de boeren is afgenomen, maar dat heeft niet zozeer te maken met de lagere subsidies als wel met de hogere marktprijzen in het afgelopen jaar. Ongeveer 21 procent van het landbouwinkomen bestaat uit subsidies, blijkt uit de gegevens over 2008.

Volgens de OESO moeten overheden scherp kijken naar het landbouwbeleid bij de huidige economische crisis. Het beleid zou moeten worden aangepast om specifieke economische, sociale en milieu-doelen te bereiken. Volgens Ken Ash van de afdeling Handel en Landbouw van de OESO zal de maatschappelijke weerstand tegen de ondersteuning van martkverstorende landbouwhandel toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.