Home

Achtergrond 185 x bekeken

Nog niet in veilige haven

Met het besluit de Hertogin Hedwigepolder niet onder water te zetten, hoopte landbouwminister Gerda Verburg het Westerscheldedossier eindelijk te kunnen sluiten.

Maar terwijl zij nog wacht op groen licht van Brussel voor haar alternatieve plan voor natuurherstel in het gebied, dient zich een nieuw probleem aan. De commotie van de afgelopen maanden hield vooral verband met eerdere verdiepingen van de Schelde ten behoeve van een betere toegang van de haven van Antwerpen. De natuur die daarbij verloren is gegaan, moet worden gecompenseerd. Nu staan de baggeraars van het kabinet klaar voor een nieuwe verdieping, maar de Raad van State bepaalde dinsdag dat zij nog even geduld moeten hebben; over het effect van de voorgestelde herstelmaatregelen bestaan te veel onzekerheden.

Opnieuw blijkt dat het kabinet beoordelingsfouten heeft gemaakt. Er zijn complexe verdragen met de Vlamingen getekend die ingrijpende gevolgen hebben voor de Westerschelde zonder de bevolking te raadplegen, of de gevolgen voor de natuur voldoende te onderzoeken. De eerste misrekening zorgde voor een flinke nederlaag eerder dit jaar, de tweede voor een opdoffer nu.

In het vervolg is uiterste zorgvuldigheid geboden om te voorkomen dat de plannen uiteindelijk stranden voor het bereiken van de haven.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.