Home

Achtergrond 264 x bekeken

Nieuwe hygiënecode voor pluimveevleessector

Pluimveeslachterijen en -uitsnijderijen kunnen aan de slag met een nieuwe hygiënecode. Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

De code is nog niet officieel, maar bedrijven mogen er al mee gaan werken zodat eventuele opmerkingen op tijd bij het productschap terecht kunnen komen. De code is door het PPE, brancheorganisatie Nepluvi en de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ontwikkeld als vervanging van de GMP-code uit 1997.

De code is nog niet goedgekeurd door het ministerie van LNV. Over de grote lijnen bestaat overeenstemming met de VWA, maar de pluimveevleessector en de VWA hebben nog geen overeenstemming bereikt over de onderzoeksmethode bij controle.

Volgens EU-verordeningen moet dit gedaan worden middels nekvelonderzoek. De sector stelt echter dat borstvelonderzoek relevanter is en heeft daarom in het verleden met deze laatste methode gewerkt.

Voordat de hygiënecode goedgekeurd kan worden moet de sector eerst aantonen dat het borstvelonderzoek inderdaad gelijkwaardig is aan nekvelonderzoek. Ook eventuele commentaren van slachterijen en uitsnijderijen worden verwerkt. Bedrijven mogen er overigens voor kiezen om de hygiënecode links te laten liggen en met een HACCP-systeem te werken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.