Home

Achtergrond 188 x bekeken

Nieuwe aanpak NAK versnelt onderzoeken

De keuringsdienst NAK biedt dit seizoen de mogelijkheid om virusonderzoek in combinatie met bruinrot- en ringrotonderzoek uit te laten voeren.

Hierdoor is slechts één monster nodig voor beide onderzoeken, waardoor de aangeboden hoeveelheid monsters met ruim 30 procent, ongeveer 2,8 miljoen, knollen terugloopt. De ontvangst van de monsters verloopt hierdoor gestructureerder en efficiënter.

Daarnaast heeft de NAK haar internetservice uitgebreid om onderzoeksgegevens toegankelijk te maken voor zowel telers als gemachtigde handelshuizen. Op het moment dat het onderzoek start, is online te volgen hoe het verloopt. Deze applicatie is vanaf woensdag 8 juli toegankelijk via de website van de NAK. Hier zijn ook diensten aan te vragen als het bestellen van kistenlabels, spoedbemonstering en melding gerooid.

Nieuw in deze werkwijze is dat de teler via de website ook melding van de rooidatum kan maken. Deze meldingsdatum geldt als startpunt van het gecombineerde onderzoek, want vanaf dat moment kan de keurmeester de percelen bemonsteren. Met een strakkere planning kan de NAK ervoor zorgen dat 95 procent van de uitslagen voor 19 november worden verstrekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.