Home

Achtergrond 558 x bekeken

Nieuw middel tegen vruchtboomkanker

Bayer Cropscience brengt in september een nieuw middel tegen vruchtboomkanker bij appels op de markt. De naam ervan is nog onbekend.

Het College toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) moet het nog toelaten. "Als het CTGB geen extra vragen heeft komt het middel op de markt", verklaart fruitadviseur Wes Janssen van Bayer Cropscience. Het is in Italië wel al toegelaten voor de bestrijding van vruchtboomkanker in appels en peren. Ook de bollensector gebruikt het middel. Voor Bayer is introductie op de Nederlandse markt nu pas commercieel interessant geworden.

De toelating mag vreemd genoemd worden, aangezien het CTGB vanaf 31 juli tijdelijk een ander middel tegen vruchtboomkanker heeft toegelaten. Het vloeibare middel Topsin M was tot de harmonisering van het Europese gewasbeschermingsmiddelen richtlijn, nog het enige middel voor telers dat de kanker achteraf kon bestrijden. Met het ingaan van de nieuwe richtlijn, begin dit jaar, is het middel in Nederland niet meer toegestaan.

De Nederlandse Fruitteeltorganisatie (NFO) voorzag problemen in de teelt en heeft de Plantenziektekundige Dienst (PD) een knelpuntenanalyse laten maken. Op grond daarvan heeft het CTGB een zogenoemde dringend vereiste toelating verleend voor het middel Topsin M. Appeltelers mogen het middel vanaf 31 juli tot en met 31 november spuiten.

Dat is hard nodig want de problemen met vruchtboomkanker zijn groot dit seizoen. "Vanwege de intensivering van de fruitteelt wordt het risico op aantasting groter", weet Aryan van Toorn, adviseur van CAF Rijnvallei. Nieuwe rassen als Kanzi, Junami en Rubens zijn extra gevoelig. De rassen hebben de appel Gala als kruisingsouder. Gala is van nature gevoelig voor vruchtboomkanker. Het spuiten met Topsin zal na de oogst gebeuren. Risico’s op residu zijn dus uitgesloten, tenzij een teler tijdens het seizoen spuit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.