Home

Achtergrond

Nieuw EU-voorstel Rusland met grotere rol lidstaten

De Europese Commissie wil nog deze week met Rusland aan tafel om een nieuw protocol voor de uitvoer van groente en fruit te bespreken.

Volgens de Europese handelskoepel Freshfel geeft het protocol meer verantwoordelijk aan nationale overheden. "Het protocol kijkt naar het syteem dat Rusland met Frankrijk en Estland heeft afgesproken. De aangekondigde extra eisen voor producten uit deze landen zijn ook opgeheven", zegt een Freshfelwoordvoerder.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van landbouw hebben vertegenwoordigers van de EU-lidstaten afgelopen vrijdag gewerkt aan dit nieuw protocol. Details kon ze niet noemen. Rusland wil dat nationale overheden zorgen voor controle op residu op groente en fruit, maar veel landen, waaronder Nederland hebben controletaken juist geprivatiseerd.

De eerdere Europese voorstellen gaven juist meer verantwoordelijkheid aan exporteurs. Voor Nederland dreigt een importstop voor hardfruit door Rusland. Het overleg deze week is gepland met het Russische ministerie van gezondheidszorg.

Of registreer je om te kunnen reageren.