Home

Achtergrond 306 x bekeken

Niet geschikt voor elk bedrijf

Deense varkens zijn hot. Na de beer en de big komt de Deense fokzeug naar Nederland.

Deense genetica is momenteel een enorme hype in Nederland. Veel varkenshouders vragen om Deense biggen, of om Deense Duroc-eindberen op Nederlandse kruisingszeugen. Nu doet zo langzamerhand ook de Deense vermeerderingszeug haar intrede in Nederland. Niemand wil iets missen, want stel dat het Deense varken nu eens beter presteert dan de in Nederland gebruikelijke kruisingen.
Presteren Deense varkens werkelijk beter? Om deze vraag te beantwoorden is een economische vergelijking nodig. Deze ontbreekt nog. Het wordt hoog tijd dat zo’n vergelijking er op korte termijn komt. Dan pas kan de varkenshouder een gefundeerde keus maken.
Een niet onbelangrijk aspect is het systeem waarin de Deense genetica is ontwikkeld. Door de centraal aangestuurde kolom, van de varkenshouder tot de slachterijen, is een varken ontwikkeld dat specifiek geschikt is voor de Deense situatie. De Denen hebben in ruim een eeuw een zeug gefokt die beschikt over een zeer hoog vleespercentage en een hoge vruchtbaarheid. Voor deze zeer specifieke zeug is een Duroc-eindbeer gefokt. Die moet zorgen dat de vleesvarkensbedrijven economisch kunnen produceren en dat er tevens een eindproduct ontstaat waar de Denen op de wereldmarkt goed mee uit de voeten kunnen.
Het gaat echter niet alleen om een zeug of een vleesvarken. Bij de productie hoort een totaalconcept op het gebied van onder meer voergift in de cyclus, voersamenstelling, biosecurity, entadviezen en pleegzeugen maken. Dit alles is toegesneden op de Deense situatie.
Het Deense totaalconcept wijkt af van de Nederlandse situatie. De vraag is daarom of de Duroc wel bij de verschillende Nederlandse zeugen past, om een goed eindproduct te creëren. Of hebben Deense mestbiggen een heel ander voerschema of andere voersamenstelling nodig? Zeker is dat de Deense zeug om een totaal ander management vraagt en daarmee niet geschikt is voor elk Nederlands bedrijf.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.