Home

Achtergrond

Nefyto: verkoop gewasbeschermingsmiddelen daalt

De afzet van gewasbeschermingsmiddelen is vorig jaar 5 procent gedaald ten opzichte van 2007.

In Nederland is vorig jaar 10.134.310 kilo actieve stof gebruikt, blijkt uit de afzetcijfers van de Nefyto, de branchevereniging van producenten van gewasbeschermingsmiddelen. Er zijn vooral minder schimmelbestrijders (min 8 procent) verkocht en overige middelen (min 9 procent), zoals antispruitmiddelen, oliën en uitvloeiers.

De Nefyto vindt de daling een correctie ten opzichte van het gebruik in 2007. "Dat jaar werd door het KNMI gekarakteriseerd als zonnig en nat. Dat zijn ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van onkruiden en schimmels. Deze omstandigheden deden zich minder voor in 2008."

Vorige maand meldde het Planbureau voor de Leefomgeving dat sinds 2003 het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen toeneemt en dat de daling stagneert van de berekende milieubelasting van het oppervlaktewater door gewasbeschermingsmiddelen. De Nefyto verwacht dat door de daling van de afzet ook de vermindering van de milieubelasting van het oppervlaktewater doorzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.