Home

Achtergrond

Nederlander diervriendelijke reiziger

Nederlanders laten op vakantie maar zelden een kiekje maken waarop ze te zien zijn met dieren als een aap of krokodil.

De afgelopen tweeënhalf jaar keken de meesten ook niet naar stierenvechten of een dansende beer en ook namen ze nauwelijks souvenirs van bijvoorbeeld ivoor mee naar huis.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie WSPA, World Society for Protection of Animals. Volgens die gegevens ziet ruim de helft van de Nederlanders zichzelf als een zeer diervriendelijke reiziger, die bij de keuze van bestemming en reisorganisatie kijkt hoe het zit met het dierenwelzijnsbeleid. WSPA is daar blij mee, maar omdat het altijd nog beter kan, volgt toch nog de campagne Diervriendelijk Reizen. Want ook attracties als dolfijnenshows, roofvogelshows en het circus zijn verbonden met dierenleed, vindt Sandra Cnossen, directeur WSPA Nederland. Zij vindt dolfijnen niet geschikt om in gevangenschap te leven en stelt dat de shows in stand worden gehouden door het geld van de toeristen.

Cnossen: "Dolfijnen hebben een enorme actieradius; in het wild zwemmen ze wel 80 kilometer per dag. Een bassin is daar te klein voor. Daarnaast worden ze getraind om onnatuurlijke en risicovolle stunts uit te voeren en lopen ze ernstige verbrandingen op doordat hun gevoelige huid niet bestand is tegen de zon. Al met al veroorzaakt dit leven voor de dolfijnen veel pijn en stress.''

Met de campagne hoopt WSPA mensen te wijzen op minder bekend dierenleed dan een gevangen genomen aapje of een babykrokodil, waarvan de bek veiligheidshalve is dichtgebonden, waarmee toeristen op de foto kunnen. Cnossen zou graag zien dat toeristen ook stoppen met het voeren van zwerfhonden of -katten. "Hoewel goed bedoeld, is het juist niet in het belang van deze dieren. Na de vakantie krijgen ze geen eten meer en worden ze door de lokale bevolking verjaagd, vaak op een wrede manier.'' Wie begaan is met het lof van de zwerfdieren kan beter een organisatie steunen die plaatselijk actief is, vindt ze.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.