Home

Achtergrond 2 reacties

Nederland heeft jongste appelbomenstand

Nederland heeft de jongste appelbomenstand van Europa.

Dat blijkt uit een artikel van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2007 was 72 procent van het totale aantal appelbomen in Nederland, minder dan tien jaar oud.

Naast de teelt van nieuwe rassen vindt er bij bestaande rassen een vroege vervanging plaats van oudere bomen. De nieuwe aanplant realiseert een hogere opbrengst. De nieuwe rassen als Junami, Kanzi en Rubens verdringen traditionele rassen als Golden Delicious en Cox O.P, zo blijkt uit cijfers. Voorlopige cijfers duiden op een verdere groei.

Het areaal Elstar en Jonagold/Jonagored nam af. Sinds 1992 is het areaal Cox gehalveerd met 2.000 hectare. Vorig jaar resteerde nog 194 hectare. Ook het areaal Golden Delicious nam af. De teelt van Rode Boskoop nam toe.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kani Baal

  Nou ik kocht een elstar in de plaatselijke supermarkt.Betaalde 39 euri cent voor deze redelijk aan de buiten kant uitziende hollandese appel. Na een hap wist ik al waarom ik deze niet had moeten kopen. Ik was de vorige al vergeten. Hij was domweg niet te vreten!!! Wat een vieze muffe melige appel. Volgende keer neem ik een gala. Wat een anti reklame zeg. Doe daar maar eens wat aan!!!!

 • no-profile-image

  Fruitteler

  Ik durf het eigenlijk niet te zeggen, maar het moment om te stoppen met het aanbieden van elstar is rond half juni. Echter supermarkten willen jaarrond in de schappen omdat klanten er om zouden vragen. Ik zeg, dat is vragen om moeilijkheden. Maarja, we staan ondertussen wel ver van de natuur af hè.
  Het kan wel, half juli een lekkere elstar serveren. Maar dan moet je zeker weten dat het maximaal een week geleden is dat de ULO-cel geopend is door de fruitteler. Dit vraagt een hoge omloopsnelheid en een logistieke zekerheid die op dit moment niet betaald en gevraagd wordt door de consument. De afleving van een appel in de zomer gaat nu eenmaal heel snel.

Of registreer je om te kunnen reageren.