Home

Achtergrond

Nederland blijft vooralsnog gespaard

Nederland blijft vooralsnog gespaard van grote aantallen Mexicaanse griepgevallen.

Dit in tegenstelling tot de ruim 50.000 gevallen in Groot-Brittannië. De oorzaak daarvan moet naar alle waarschijnlijkheid worden gezocht in de traditionele banden tussen landen.

"Vanuit historisch oogpunt heeft Groot-Brittannië veel meer vluchtbewegingen naar de Verenigde Staten en vice versa dan met Nederland'', zegt directeur Roel Coutinho van het Centrum voor Infectiezieken van het (RIVM). Hij vermoedt dat dit een belangrijke oorzaak is.

"Het is vergelijkbaar met Spanje eerder dit jaar. Daar werden relatief veel griepgevallen gemeld omdat dat land traditiegetrouw nauwe banden heeft met Mexico. Daar zijn ook veel vluchten naartoe.'' Waarom het virus zich in Engeland sneller verspreidt dan in andere landen, is moeilijk te zeggen. "Dat hangt van lokale factoren af, zoals waar het virus wordt geïntroduceerd.''

Verspreiding vindt vooral plaats bij groepen mensen. Daar kan verdere verspreiding ook gemakkelijk plaatsvinden. Coutinho noemt de scholen als voorbeeld. Toen het virus eenmaal scholen in Engeland bereikte, verspreidde het zich snel. In Nederland zou hetzelfde gebeuren, meent Coutnho, als bijvoorbeeld scholen een projectreis hadden gehad naar Mexico of enige tijd later naar Amerika. "Dan hadden we mogelijk een zelfde situatie kunnen hebben als in Engeland.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.