Home

Achtergrond 201 x bekeken 7 reacties

Nederland: 2 miljard aan landbouw arme landen

Nederland zal de komende drie jaar 2 milard dollar (ruim 1,4 miljard euro) investeren in de ontwikkeling van landbouw in arme landen.

Dat heeft premier Jan Peter Balkenende vrijdag gezegd in het Italiaanse L'Aquila, waar hij in het kader van de G8 een sessie bijwoonde over voedselzekerheid. Daarmee draagt Nederland een flinke duit bij aan de toezegging van de leiders van de G8 en negentien andere landen om 15 tot mogelijk 20 miljard dollar te investeren in de landbouw en voedselproductie.

Balkenende zei tijdens de sessie dat Nederland veel te bieden heeft, onder meer via kenniscentra en specialistische bedrijven. Hij haalde voorbeelden aan waarin Nederland actief is op dit vlak en mogelijk zal uitbreiden. Zo werkt de Rabobank samen met lokale Afrikaanse banken die krediet verstrekken aan boeren. Verder bundelen zeker veertig internationale bedrijven uit Nederland hun krachten met regeringen, vakbonden en maatschappelijke organisaties in arme landen om duurzame handel en productie te bevorderen.

Ook bestaan er een-op-eensamenwerkingen tussen boeren uit Nederland en ontwikkelingslanden. Daardoor is het jaarinkomen van een half miljoen mensen in deze landen met 25 procent gestegen, aldus de premier. Volgens hem mag de crisis niet leiden tot meer honger. Het Nederlandse geld komt uit het ontwikkelingsbudget.

Balkenende zei verder dat er vooruitgang wordt geboekt op het gebied van klimaat en op economisch en sociaal terrein. Daarnaast wordt het toezicht op het financiële stelsel beter. Het afgelopen jaar weet de internationale gemeenschap elkaar steeds beter te vinden, aldus de premier. Stapje voor stapje worden volgens hem steeds meer concrete resultaten geboekt.

Lees ook: G8 trekt miljarden uit voor ontwikkelingslanden

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harry

  Hypocriet! Enerzijds de weg van exportsubsidies in Europa bewandelen en daarmee de boeren in de ontwikkelingslanden het brood uit hun mond stoten, en anderzijds die boeren daar een fooi in de handen drukken. Nee, voor ’t oog van ’t volk natuurlijk wel tegen exportsubsidies zijn, maar ondertussen wel aansturen op productie voor de wereldmarkt welke gezien de ongelijke productievoorwaarden voorzienbaar gesteund dient te worden. Hypocriet!

 • no-profile-image

  realist

  Ja geef maar geld aan corrupte regeringen en dictators. De eigen bevolking in die landen kan creperen.
  En boeren in Europa moeten ook voor niks werken, want dat doen ze in Afrika ook.

 • no-profile-image

  gert

  Het gaat erg goed zegt Balkenende,ja in Oeganda krijgt elke vrouw gemiddeld 7 kinderen,30 % van het bos is al gekapt voor brandhout over 20 jaar is ruim de helft van het bos gekapt voor brandhout,het WNF maakt zich druk om het leefgebied van de apen en neushoorns,lang leve de vooruitgang,stuur meer geld

 • no-profile-image

  werkloze zonder schuld

  geef het geld aan de arme nederlanders. er zijn helaas, heel, ja heel veel arme nederlanders.

 • no-profile-image

  gert

  Nederland hoort ook bij de grote landen,dus ook gul zijn

 • no-profile-image

  Veehouder

  Waar blijft het geld??????????????? Wouter B is er vast mee vandoor naar IJsland.

 • no-profile-image

  bertus

  geef dat geld maar aan de arme nederlandse boeren

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.