Home

Achtergrond

'Nauwelijks effect door strengere emissie-eisen stookinstallaties bij kassen'

De strengere eisen voor middelgrote stookinstallaties, die minister Jacqueline Cramer (Vrom) heeft aangekondigd, hebben nauwelijks effect op de aanwezigheid van gasmotoren in de glastuinbouw.

Dat antwoordt Cramer op Kamervragen bij haar besluit. Volgens de minister worden bij gasmotoren nu al veel rookgasreinigers geïnstalleerd. De kosten daarvan zouden bij lange na niet opwegen tegen de baten van de eigen CO2-bemesting met gereinigde rookgassen.

Cramer becijfert de kostenstijging, voor installaties mét rookgasreiniger, op 0,05 procent bij continu gebruik. Het effect van een stijging van de energieprijs is vele malen groter, aldus Cramer: als de energieprijs met 5 procent toeneemt, dan stijgen de totale bedrijfskosten met 1 procent.

Eind vorig jaar berichtte de minister nog aan de Kamer dat de jaarlijkse kosten door het besluit per bedrijf zouden oplopen van gemiddeld 1.270 euro in 2010 naar meer dan 10.000 euro in 2020.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.