Home

Achtergrond

Natuureducatie (Columnwedstrijd)

Staatsbosbeheer maakt zich zorgen om de groeiende kloof tussen jongeren en natuur. Staatsbosbeheer wil daarom 'kwalitatieve natuureducatie' aanbieden in de vrije natuur.

De overheid hoeft alleen nog maar 40 miljoen euro te schuiven en onze jeugd is gered. Kortom: het is hoog tijd om ons ernstig zorgen te gaan maken. Toen mijn vader nog grootgrondbezitter was, hadden we een stuk bos. Ons bos lag naast het bouwland en als mijn vader door het zaad liep, klommen wij door de bomen. Geen mooiere jeugd dan dat. Als volleerde indianen beslopen we de argeloze wandelaars of we huppelden in onze korte broekjes een eindje op met de jonge reetjes.

Mijn jeugd was een en al kwalitatieve natuureducatie, maar blijkbaar toch niet kwalitatief genoeg, want ik kan al die beesten nog steeds niet uit elkaar houden. Niet dat ik de verschillen niet zie, maar ik ken al die namen niet. Mussen zijn het, beesten en dieren. Weten welke vogel naar welke naam luistert is iets voor stadsmensen. Elke boerenzoon weet dat die mussen toch niet luisteren.

Vriendin uit de stad vertelt altijd mooie verhalen over de ijsvogel die in de oevers broedt, of de gierzwaluw die twee jaar onafgebroken in de lucht zit. Reuze leerzaam en onderhoudend, maar omdat iedereen mekaar al die verhalen loopt te vertellen, is het elke zondag een onbetamelijke takkenherrie in het bos.

Soms kwamen er padvinders uit de stad een weekendje kamperen in ons bos. Nu zou dat natuureducatie heten, maar wij noemden het 'tuig'. Het lukte ze iedere keer weer om met hun mastworpen minimaal een halve bunder bos volledig te slopen en de omtrek ervan te vervuilen met Mars-wikkels, etensresten, sokken en soms een vuile onderbroek.

De enige natuureducatie die wij op school kregen was het prachtige gedicht 'Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van het bos de schillen en de dozen.' Meer dan voldoende, en makkelijk te doen voor minder dan 40 miljoen.

Deze column is geschreven door Tuk Melissen

Klik hier voor het stemformulier

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.