Home

Achtergrond 1 reactie

Nachtelijke buien (Columnwedstrijd)

Opeens schrik ik wakker, het lijkt of er een massa steentjes tegen het raam wordt gegooid. De weerman had het de vorige avond al gezegd. In de loop van deze nacht in mei zouden flinke buien met mogelijk onweer, hagel en windstoten het land over trekken. Dus nu was het zover.

Ik kijk schuin achterover naar de wekker... iets over vier. Vanwege het onweer trek ik het dekbed nog iets verder over me heen. Hoewel ik er niet bang voor ben heeft het toch iets onheilspellends in de nacht.

Mijn vrouw loopt naar het raam en trekt de gordijnen opzij om de situatie in het licht van een lantaarnpaal in zich op te nemen. Het is al wit van de hagel! In slaap vallen is er op dat moment niet meer bij en allerlei gedachten gaan er door me heen...

Van de winterpenen die als kiemplantjes net boven de grond staan, zal waarschijnlijk niet veel meer over zijn. Evenals van de uien, die met hun broze pijpjes nog zo weinig kunnen hebben. Je zal deze hagel toch in je plantuien krijgen, ben je gelijk weer een aantal weken later met de oogst... Dat zou misschien ook nog wel eens invloed kunnen hebben op de prijs van de oude uien.

Na verloop van tijd is het weer wat rustiger en val ik toch nog in slaap en begin prompt te dromen over uien die flink duurder geworden zijn.

Als het licht is geworden de volgende ochtend kunnen we de gevolgen pas goed zien. Na het ontbijt ga ik maar eens poolshoogte nemen. Als eerste zie ik de winterpeen, valt eigenlijk nog wel mee, wel veel water tussen de rijen maar er staan nog steeds veel plantjes. Ook de aardappelen zijn er aardig goed van af gekomen. De uien dan. Wel veel pijpjes van de planten afgeslagen, maar ook hier lijkt de schade mee te vallen. De nachtelijke overdenkingen waren gelukkig te somber.

Enkele dagen na deze nacht herinneren slechts nog wat donkere plekken onder in de aardappelruggen aan de bewuste nacht. Zoals tijd het verdriet van mensen kan verzachten, zal de tijd ook de wonden van de hagelstenen weer helen.

Deze column is geschreven door Bert Buining uit Emmeloord

Klik hier voor het stemformulier

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    ronald kalter

    plagiaat !!!!

    zie mijn column in groenten en fruit zaaien is raaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.