Home

Achtergrond

NVP: zelf uitval vleeskuikens bijhouden

Vleeskuikenhouders moeten per direct beginnen met het vastleggen van de uitval op hun bedrijf. Die oproep doet de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

Aanleiding is de naderende invoering van de EU-welzijnsrichtlijn voor vleeskuikens per 1 juli 2010. Als gevolg van deze richtlijn moet de bezettingsgraad van vleeskuikenstallen omlaag. In principe gaat het om een verlaging van 45 kilo naar 39 kilo per vierkante meter. Onder voorwaarden is een bezetting van 42 kilo mogelijk. Deze voorwaarden worden per lidstaat vastgesteld.

Brussel eist wel dat het uitvalspercentage gedurende zeven koppels op 40 dagen onder de 3,4 procent blijft. Om dit aan te tonen moet er een monitoringssysteem zijn. Vooralsnog heeft het ministerie van landbouw hier geen handreikingen voor gedaan en de NVP roept vleeskuikenhouders dan ook op om zelf vast vrijwillig de uitval vast te leggen.

"Dit had al geregeld moeten zijn", stelt NVP-secretaris Jan Brok. "Wij willen per 1 juli 2010 met 42 kilo per vierkante meter kunnen starten. Om zeven koppels te kunnen monitoren is wel een jaar nodig, dus we moeten nu wel beginnen."

Registratie

De vakbond adviseert vleeskuikenhouders om de uitval in een apart document nauwkeurig vast te leggen. "Dit wordt nu alleen bijgehouden voor eigen gebruik. Het is een kleine moeite om dit direct te registreren. Als de overheid tekortschiet moet de sector zelf vooruitzien."

De NVP benadrukt dat het halen van de norm, een uitval van 3,4 procent op 40 dagen, niet mee zal vallen. "Je bent altijd afhankelijk bent van het uitgangsmateriaal, het eendagskuiken."

De vakbond stelt dat veel factoren van invloed zijn op de uitval, zoals genetische aanleg, vitaliteit, het broedproces en transport. "Pas dan is de pluimveehouder aan bod om de uitval onder de norm te houden", benadrukt Brok.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.