Home

Achtergrond

NVAF: plannen PT kunnen niet lukken

Het Productschap Tuinbouw kan niet tot een nieuw contract met het tuinbouwbedrijfsleven komen zonder te snijden in gedwongen lidmaatschap, heffingen en promotiecampagnes.

Dat zegt de stichting Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF). De stichting komt in september met een visie op de PT-plannen voor een nieuwe werkwijze. Het PT zegt daarbij naar een nieuw contract met de achterban te willen, waarbij het met vijf meerjarenprogramma's wil werken die sectoroverstijgend zijn. Die plannen gaan niet ver genoeg, zegt voorzitter Clemens Fischer van NVAF.

In een persbericht schrijft NVAF de huidige crisis ook deels toe aan de structuur van het PT. "De op basis van dwang gebaseerde structuur van het PT heeft geleid tot een dramatische toename van bedrijven die hun activiteiten moeten stopzetten." In 2005 waarschuwde NVAF al voor de uitval van bedrijven die nu zichtbaar wordt, stelt Fischer. Hij signaleert wel dat PT-voorzitter Joustra naar de sector luistert, 'na vijftig jaar dictatuur'.

Lees ook: NVAF blij met PT-voorzitter Joustra

Of registreer je om te kunnen reageren.