Home

Achtergrond 3 reacties

NVAF blij met PT-voorzitter Joustra

De stichting Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF) is verheugd te zien dat bij de voorzitter van Productschap Tuinbouw (PT) eindelijk het besef doordringt dat de huidige malaise in de tuinbouw niet alleen door de crisis wordt veroorzaakt, maar ook door de organisatiestructuur van de sector.

Door de positieve invloed van Tjibbe Joustra lijkt het PT volgens de NVAF een richting in te slaan waarbij na vijftig jaar dictatuur eindelijk naar andere geluiden uit de sector lijkt te worden gaan geluisterd. "Het PT wil een nieuw contract met het tuinbouwbedrijfsleven", zegt Joustra.

Echter, de structuur van PT, gebaseerd op gedwongen lidmaatschappen, torenhoge heffingen en collectieve reclamecampagnes die helpen om producten van concurrenten uit andere landen te verkopen zal nooit kunnen leiden tot zo’n nieuw contract. Telers die gedwongen worden tot samenwerking met een organisatie die hun belangen niet kan vertegenwoordigen én onvoldoende toegevoegde waarde heeft, zullen hiervoor steeds minder motivatie hebben.

De op basis van dwang gebaseerde structuur van PT heeft geleid tot een dusdanige verzwakking van de sector, dat een 8 procent lagere verkoop al leidt tot een dramatische toename van bedrijven die hun activiteiten moeten stopzetten. In 2005 sprak de NVAF in haar nieuwjaarsbericht al van een tsunami onder de agrarische sector die op komst was. Dat deed zij omdat haar leden met beide benen in de praktijk staan. Nu begint ook PT dit in te zien terwijl het bijna, en voor sommige bedrijven al, te laat is.

De in de structuur visie voorgestelde wijzigingen laten echter zien dat PT het belang van de dragende organisaties nog steeds belangrijker vindt dan dat van de tot lidmaatschap gedwongen bedrijven. Echte stappen die zouden kunnen leiden tot een terugkeer naar een gezonde en dynamische winstgevende sector worden nog steeds uit de weg gegaan. Kennelijk moeten daarvoor eerst nog meer bedrijven failliet gaan.

De NVAF hoopt dat Joustra in staat is de bestuursleden van PT wakker te maken om eindelijk in te zien dat de sector op basis motivatie en vertrouwen in elkaar weer gezond dient te worden gemaakt.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ET

  De NVAF zou beter huiswerk kunnen doen. Wanneer het om sierteeltproducten gaat, betalen buiten-EU-landse aanvoerders ook PT heffing en daarmee betalen ze dan voor NL-onderzoek wat pertinent niet toepasbaar is voor de meeste producenten in die landen.

 • no-profile-image

  gert

  Zijn kantoor moest nog wel over enkele badkamers beschiikken,dus er werd vast wel hard gewerkt

 • no-profile-image

  Leen

  IJdele hoop omtrend Joustra vrees ik. Men is er onlangs achtergekomen dat de "structuur" bij Joustra's vorige project, de terrorismebestrijding, nagenoeg ontbreekt. Wel schijnt de man een goede smaak te hebben omtrend de inrichting van zijn werkplek.

Of registreer je om te kunnen reageren.