Home

Achtergrond

'NMa onderzoekt vooral groentesector'

Het NMa-onderzoek naar mogelijke onwettige afspraken over prijs- en marktverdeling lijkt zich toe te spitsen op groentesector.

Volgens Thijs Jasperse, voorzitter van telerscollectieven P8, K8 en A8, zijn met name brieven verstuurd aan bestuursleden van groenteproducerende telersverenigingen. "De grootste tien verenigingen die lid zijn van DPA (koepel van afzetorganisaties, red.) zijn benaderd. Het zou gaan om FresQ, Best Growers Benelux, Komosa en Fossa Eugenia. Daarnaast is er nog een aantal handelshuizen om informatie gevraagd", aldus Jasperse. In België zijn de Mechelse Veilingen en Lava benaderd.

Bestuursleden die zittingen hebben in de 8-en voor paprika, komkommer en aubergine melden volgens Jasperse dat de NMa allerlei informatie vergaart, zoals aanbodprognoses, informatie over kwaliteit, voorraadbeheer, notulen, organisatiestructuur en omzet. "Het is allemaal zo beschikbaar dus dat is prima, maar de manier waarop de NMa dit doet stoort me. Het is nogal imponerend zo."

Overigens verbaast het Jasperse niet dat de kartelwaakhond de tuinbouwsector onder de loep legt. "Dat had de NMa al aangekondigd in haar jaaragenda." Jasperse tast in het duister over de aanleiding. "We hebben met de oprichting van de 8-en altijd in alle openbaarheid gehandeld. Toen we met de voorbereidingen van de Associatie Producenten Organisatie begonnen, hebben we dat stevig juridisch onderbouwd. We wilden 'nul' risico."

ZON zegt volgens een woordvoerder ook bezoek van de NMa te hebben gehad. De afzetorganisatie wil verder geen details prijsgeven en zegt volledige medewerking te verlenen. Voorzitter Ton Holthuijsen van Fossa Eugenia is verzocht per brief te reageren. "Hoezo prijsafspraken? We hebben nog nooit zulke slechte prijzen gehad. Ik heb wel wat anders aan mijn hoofd dan het beantwoorden van vragen," aldus Holthuijsen.

Fruitmasters en Versdirect.nl waren vandaag niet beschikbaar voor een reactie.

Lees ook: Groot NMa-onderzoek naar groente en fruit en NMa-onderzoek verbaast LTO en CDA

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.