Home

Achtergrond 156 x bekeken

'NMa onderzoekt laatste vijf tot tien jaar afzetorganisaties'

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft bij afzetorganisaties de prijsinformatie van de laatste vijf tot tien jaar opgevraagd.

Dat zegt Hans van Es, directeur van afzetkoepel DPA. Het lijkt er volgens hem bovendien op, dat het onderzoek naar mogelijke misstanden in de groente- en fruitsector, zich concentreert op glasgroente. Toch is Fruitmasters ook gevraagd mee te werken aan het onderzoek.

De tijdspanne waarin mogelijk overtredingen worden vastgesteld is van belang voor eventuele sancties. De NMa kan afzetorganisaties een boete opleggen tot maximaal 10 procent van de wereldwijde omzet van de onderneming. Hoe meer omzet over de jaren is gemaakt, hoe groter de boete dus kan uitvallen.

België

Volgens DPA zijn alle leden op dinsdagochtend gelijktijdig bezocht. Hij noemt het ‘te toevallig’ dat ook de Belgische veilingen door de Belgische kartelwaakhond zijn bezocht. “Daar zijn blijkbaar contacten geweest.”

DPA houdt zich als belangenbehartiger bewust afzijdig en wil de afzetorganisaties niet voor de voeten lopen. Het is volgens DPA in eerste instantie een zaak van de afzetorganisatie en de NMa. “Als er vanuit de leden een wens komt om bijvoorbeeld juridische ondersteuning, dan kunnen we dat bespreken.” Een gezamenlijke aanpak ziet Van Es niet zitten. “Je kunt niet met één stem spreken; de bedrijven zijn afzonderlijk van elkaar benaderd en je kunt ook niet één jurist aanwijzen voor de hele tuinbouw.”

Volgens Van Es draaien de organisaties gewoon door, “maar de sector zal nog wel even druk zijn met het afhandelen van de vragen van de NMa.”

Niet vreemd

Een van die benaderde leden, Best Growers Benelux, is per brief benaderd. Volgens manager Wim Rodenburg komt het verzoek van de NMa ongelegen. “Gezien de lage prijzen houden we ons nu liever bezig met de afzet, maar we proberen alles zo snel mogelijk aan te leveren.” Hij vindt het niet vreemd dat de NMa het onderzoek is gestart. “In het jaarplan van de NMa was de extra aandacht voor groente en fruit al aangekondigd. Ook de supermarkten zijn door de NMa bezocht.”

Dit najaar komt de NMa de resultaten van een onderzoek over de prijsvorming in de verskolom.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.