Home

Achtergrond 200 x bekeken 7 reacties

NMa-onderzoek verbaast LTO en CDA

Een groot onderzoek van de NMa naar de prijsvorming in de glastuinbouw heeft grote verbazing gewekt bij LTO-Nederland en bij het CDA.

De kartelwaakhond bezocht acht afzetorganisaties van groente en fruit. "Ons land telt in totaal 22 verenigingen van telers, waarin zij de krachten bundelen bij de afzet van de producten. Dat kan niet voorkomen dat de tuinders door de organisaties van de supermarkten tegen elkaar worden uitgespeeld. Daardoor is nu sprake van verdere schaalvergroting bij de verenigingen van de tuinders. Daarbij worden de Europese regels rond mededinging in acht genomen'', zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO-Glaskracht, dat opkomt voor de belangen van de glastuinders.

Hij wijst erop dat ook minister Gerda Verburg (LNV) gewezen heeft op het belang van meer samenwerking tussen tuinders onderling. Volgens hem hebben de invallen van de NMa geleid tot grote onrust bij de tuinders en komen die op een moment dat ze grote moeite hebben om het hoofd boven het water te houden.

CDA-Kamerlid Jan Mastwijk heeft de glastuinders al eerder opgeroepen een vuist te maken tegen de supermarkten. De groentetelers hebben vooral bij belangrijke producten als komkommer, tomaat en paprika te maken met supermarkten die hun prijzen proberen op te leggen, zegt de CDA'er. "De NMa zal maar eens bij de supermarkten moeten gaan kijken of daar geen ongeoorloofde dingen gebeurenÈ, vindt Mastwijk. Hij zal Verburg om opheldering vragen.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft deze week niet alleen bedrijven bezocht, maar ook een aantal ondernemingen in de sector om nadere inlichtingen gevraagd. Bij de bezoeken aan de bedrijven werden 65 medewerkers ingezet, meer dan gebruikelijk bij dit soort onderzoeken.

Volgens de NMa is het economisch belang van de groente- en fruitsector groot, gezien de omzet van 12 miljard euro per jaar. De mededingingsautoriteit ziet de sector als een "belangrijk aandachtsveld'', omdat er veel samenwerkingsverbanden zijn. Dat zou een verhoogd risico met zich brengen om afspraken te maken over prijzen of het verdelen van de markt. Of de bedrijven daadwerkelijk onder één hoedje hebben gespeeld, is nog lang niet duidelijk.

Een van de bedrijven die de NMa gisteren op bezoek kreeg is FresQ, een telerscoöperatie in Naaldwijk die vooral doet in paprika's en tomaten.

Lees ook: Groot NMa-onderzoek naar groente en fruit

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gezond Verstand

  Misschien beter wanneer het nog grotere machtsblok de retail eens een bezoek kreeg van de NMA

 • no-profile-image

  ikke

  Nu we ons aan het afvragen zijn hoe en op welke manier we het beste een vuist kunnen maken tegen de supermarkten, het plan is er nog niet , maar we worden nu al op de vingers getikt over prijs afspraken. Hieruit kun je dus al concluderen dat wat er ook gebeurd,en de prijs zou hierdoor omhoog gaan, dan wordt dit meteen weggeslagen door de NMA. Mooi vooruitzicht. Over slavenarbeid gesproken.

 • no-profile-image

  jan

  Mastwijk,de boeren en tuinders zijn aan handen en voeten gebonden door de NMA ,hoe kun je dan nog een vuist maken ? ,bij het minste geringste heb je de NMA op je dak ,hij heeft gemakkelijk praten

 • no-profile-image

  Leen

  Waarom begint LTO niet een coöperatieve supermarktketen? Van boeren voor boeren. Lijkt me meer perspectief bieden dan de winst bij AH te laten. De boerenleenbank is ook uit misère ontstaan.

 • no-profile-image

  Kees

  Philip Smits heeft reeds 3 jaar geleden zijn handen gewassen in onschuld en zijn medewerkers ervoor laten tekenen/opdraaien d.m.v. verklaringen.
  Regeren is vooruitzien Philip!

 • no-profile-image

  gert

  De NMA en de retailers vormen al een machtsblok,de lobbyisten van de retailers staan geregeld bij de NMA op de stoep om te kijken hoe je boeren en tuinders nog verder kunt uitknijpen,dat is wel gemakkelijk. want die hebben beperkt houdbare produkten die ze toch kwijt moeten

 • no-profile-image

  Consument

  Wat je allemaal probeerd om nog een redelijke boterham te verdienen, het wordt allemaal uit geknepen. En dan maar klagen dat er honger op de wereld is. Het blijken allemaal grote schurken te zijn! Dit kun je wel onderhand wel als conclussie trekken. Dat zich hier de NMA ook nog voor leent om boeren en tuinders de vernieling in te werken. Een schande van de bovenste plank! Ik denk dat de politiek nu maar eens aanbod komt om dit varken(NMA) te wassen!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.