Home

Achtergrond 213 x bekeken

NMa-inval louterend

De invallen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bij Nederlandse partijen in de glasgroentesector mogen voor de sector zelf niet als een verrassing komen.

De partijen zijn via telerscollectieven en associaties van productenorganisaties (APO’s) bezig hun positie te vesterken. Daarbij worden de grenzen verkend. Verder heeft zeker één grote afzetpartij al vorig jaar de organisatie juridisch laten screenen om voorbereid te zijn op een NMa-controle.

De partijen op die afzetmarkt zijn op zoek naar manieren om de positie ten opzichte van de grote supermarktketens te versterken. Binnen de Europese wetgeving hebben ze daartoe mogelijkheden, maar nu het zich laat aanzien, hebben de partijen zich buiten deze regels opgehouden. Toch bestaat bij telers het beeld van David en Goliath, waarbij de NMa achter de telers aanjaagt in plaats van de supermarkten.

De inval kan voor de sector ook een positieve uitkomst hebben. Er kan een duidelijk beeld ontstaan over wat is toegestaan en niet. Zo hoeft de inval helemaal niet op een boete uit te draaien, maar kan de sector er en masse voor kiezen een informeel overleg met de NMa aan te gaan om zaken anders te organiseren. Dat kan een stok achter de deur zijn voor echte veranderingen. Zo kan de sector door medewerking aan het onderzoek er sterker uitkomen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.