Home

Achtergrond 192 x bekeken 1 reactie

NFO: recordoogst peren geen probleem voor afzet

De Nederlandse Fruiteeltorganisatie (NFO) voorziet geen problemen voor de afzet van peren komend seizoen.

Uit oogstramingen blijkt dat de perenoogst dit jaar met 83 procent groeit ten opzichte van 2008. De toename is hoofdzakelijk toe te schrijven aan een recordoogst van Conférence. Johan van Haarlem, NFO-voorzitter, verwacht dat de markt de meerproductie nog goed kan opnemen. "Vorig jaar hebben we een slechte oogst gehad, dus eigenlijk moet je vergelijken met 2007. Dan is de productie met 25 procent toegenomen. Uit cijfers van het productschap leid ik af dat er nog voldoende markpotentieel is voor peren. Als ik zie dat in Rusland en Engeland peren in de supermarkt liggen voor 4 euro per kilo dan denk ik dat onze peren zeer gewild zijn."

Van Haarlem is niet bang dat die markten het af laten weten vanwege ongunstige wisselkoersen en specifiek voor Rusland de residu-problematiek. "Natuurlijk constateer ik die problemen ook, maar ik zie ook dat de laatste peren nog zijn verkocht voor telersprijzen van € 1,70 tot € 1,80. Dat is toch allemaal vlot weggegaan", aldus de NFO-voorman.

Van Haarlem noemt de crisis een bijzonder marktrisico die moeilijk te verklaren is. "Niemand weet wanneer de economie zich wereldwijd herstelt. Het zal de afzet op korte termijn zeker raken, maar ik verwacht geen overdreven effect. Mensen blijven peren eten. En zelfs al blijkt dat het geval dan durf ik tegen mijn achterban te zeggen dat als we komend jaar 90 cent per kilo beuren, we het gaan redden."

De onzekerheid onder handelshuizen voor het perenseizoen is groot. Een teler meldt dat nu prijzen voor Conférence op het hout worden geboden van 30 cent per kilo. Dat is de prijs voor ongesorteerd product zonder kosten voor fust en koeling. Daarop kan een toeslag volgen als de peren goed worden verkocht. Mindere partijen brengen 25 cent op per kilo. Van Haarlem: "Mijn advies aan telers; laat je niet zenuwachtig maken. In 2007 draaiden we ook een recordoogst en maakten we ook een recordomzet."

Lees ook: Bijna verdubbeling van perenoogst verwacht

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Beter Weter

    Als NFO geen probleem verwacht voor de afzet die 83% hoger verwacht wordt dan 2008 en 25% hoger dan 2007 dan heeft hij geen vak kennis of is hij een dromer. Natuurlijk worden deze peren verkocht maar de prijs is altijd nog Vraag en Aanbod geweest en 4 euro per KG in 2008 geeft geen enkel garantie voor de prijs van 2009 Ik wenst de NFO dan ook een wijzere voorzitter toe of iemand die gewoon zwijgt als het beter is voor de sector. Dit lijkt veel op een schijnvertoon maar voor wie??? Wie wordt geacht dit serieus te nemen ?? De Handelaren ? De telers? de Consumenten?? Aan wie is dit gericht?? Nog een boodschap denk niet dat je publiek altijd volslagen ... zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.