Home

Achtergrond 320 x bekeken

NAO splitst notering voor fritesaardappelen

De beursprijzencommissie Rotterdam van de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) splitst de aardappelnotering voor de verwerkende industrie op.

Er komt een notering voor de regio Hamburg, Frankfurt, Parijs en Lehavre (Hafpal) en een prijs voor aardappelen met een bestemming buiten de Hafpal-regio.

Het gaat om de notering voor 40 millimeter opwaartse lichtgeel-witvlezige aardappelen en geelvlezige aardappelen. De laatste tijd bleek er een steeds grotere marge te ontstaan tussen onder- en bovenkant van de notering. "Dit leidt ertoe dat de noteringen door de praktijk minder goed kunnen worden gebruikt", weet NAO-directeur René van Diepen.

De oorzaak van de marges zit in het feit dat in de noteringen alle binnen- en buitenlandse bestemmingen zijn opgenomen. "De commissie heeft dit opgelost door met ingang van volgend seizoen de noteringen voor de verwerkende industrie onder te verdelen."

Cash settlementsprijs

De NAO voegt er verder aan toe dat de termijnmarkt Eurex wordt geadviseerd om het Nederlandse deel van de cash settlementsprijs, een kwart, moet worden vastgesteld door het gemiddelde van de noteringen te berekenen.

De andere noteringen van de beursprijzencommissie Rotterdam blijven intact. Dit betreft onder meer aardappelen met de bestemming
kleinverpakking, verse aardappelen voor de consument, en export.

Enkele jaren geleden splitste de commissie de kleinverpakkingsnotering al op in vastkokend, vrij vastkokend en kruimig om aansluiting te houden met de praktijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.