Home

Achtergrond

Mysterie rond geheim CIA-programma steeds groter

De voormalige Amerikaanse vice-president Dick Cheney heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat het Congres acht jaar lang onwetend is gehouden van een geheim antiterreurprogramma van de inlichtingendienst CIA.

Dat meldt The New York Times vandaag op basis van twee goed ingevoerde bronnen.


Volgens hen heeft CIA-directeur Leon Panetta de inlichtingencommissies in het Amerikaanse parlement op 24 juni achter gesloten deuren geïnformeerd over de dienstorders van Cheney over het programma. Ondergeschikten hadden Panetta een dag eerder op de hoogte gesteld van het bestaan van het antiterreurprogramma, dat na de terreuraanslagen van 11 september 2001 op New York en Washington werd opgezet.


De CIA-topman heeft meteen een einde gemaakt aan het programma. Wat de CIA precies heeft gedaan, is onduidelijk. De wet eist van de Amerikaanse regering dat deze het parlement volledig en tijdig informeert over de activiteiten van de inlichtingendiensten.


Dick Cheney was volgens de krant niet bereikbaar voor commentaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.