Home

Achtergrond 4 reacties

Minister Verburg wil extra maatregelen Q-koorts

Landbouwminister Gerda Verburg is bereid op relatief korte termijn extra maatregelen tegen Q-koorts te nemen. Ze zei dat tijdens een werkbezoek aan de gemeente Landerd in Oost-Brabant.

Het dichtmaken van stallen, een wens van GGD Hart van Brabant, is daarbij een serieuze optie. Ook zijn 100.000 doses vaccin extra besteld die uiterlijk in oktober beschikbaar komen.

Volgens de GGD Hart van Brabant onderschatten politici het probleem van Q-koorts nog altijd. Het probleem kan volgens de organisatie groter zijn dan lange tijd gedacht. Het aantal besmettingen vorig bleef beperkt tot minder dan 800. Nu zijn al 1.700 mensen besmet, en liggen naar schatting van de GGD Hart van Brabant 200 mensen in het ziekenhuis. Directeur Jos van de Sande: “Het is allang geen beroepsziekte meer voor melkgeiten en melkschapenhouders, driekwart van de besmette mensen komt nooit in een stal. Noch is het nog een regionaal probleem. Er zijn extra maatregelen nodig, en snel.”

Q-koorts treft vooral het oosten van de provincie Noord-Brabant. In totaal zijn in de provincie 1.270 mensen besmet. Er moet wat Van de Sande worden overwogen stallen dicht te maken en kuddes die buiten grazen te beperken in hun bewegingsvrijheid. Ook ziet hij graag meer onderzoek naar de oorzaak van Q-koorts. De Q staat immers voor “Query”, oftewel een vraagteken. “Aan de humane kant wordt veel gedaan maar veterinair loopt het niet zo voortvarend als we zouden willen. De hotspots met besmette dieren moeten beter worden onderzocht.”

Minister Verburg verklaarde dit graag te onderzoeken, “al moeten we niet vergeten dat een bepaalde mate van ventilatie natuurlijk nodig blijft.” GGD Hart van Brabant wil ook dat zo snel mogelijk een proef wordt gedaan met het fermenteren, steriliseren of verbranden van geitenmest, de meest waarschijnlijke oorzaak van Q-koorts. De bacterie zou vrij komen bij spontane abortus, en als mest over het land worden uitgereden waarna mensen het kunnen inademen. De minister heeft bij Wageningen Universiteit de vraag neergelegd of het proces, hakselen en vervoeren van mest, de bacterie niet juist kan verspreiden. Wel verruimt ze de mogelijkheden voor het afvoeren van mest naar erkende composteerinstallaties.

De sociale impact voor boeren is groot, weet Ton van Hoof van de ZLTO. “Boeren krijgen toenemend de vraag: is het wel veilig voor mijn kinderen om bij u te spelen? Kunnen we nog wel op bezoek komen? Er moet snel duidelijkheid komen. De veehouderij is in ieder geval bereid alles te doen dat nodig is om de ziekte te bestrijden. Meer vaccin is daarbij een belangrijke voorwaarde.” Een lokale inwoner van Schaijk, die liever niet met zijn naam in de krant komt, vreest Q-koorts. “Ik woon naast geitenmelkers en mijn vrouw was 1,5 jaar geleden één van de eerste besmette mensen in de regio. Ikzelf heb hartproblemen. Kan ik hier wel blijven wonen?”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  geweldige actie

 • no-profile-image

  van zanten

  Van mij mogen alle (intensieve) geitenmelkerijen worden opgedoekt. Vraag maar eens waar al die pasgeboren geitjes en bokjes blijven die nodig zijn om melk te kunnen produceren voor het "oh wat een heerlijk geitenkaasje". Ze worden gewoon vermoord omdat ze anders niks opleveren cq geld kosten! Jaha en dat is echt waar! Afgelopen moet het zijn! Laat de minsiter dat maar eens onderzoeken en aanpakken!

 • no-profile-image

  Annemarie

  Ik begrijp best dat er iets moet gebeuren om de uitbraak van Q koorts een halt toe te roepen. Maar moet het op deze manier om zoveel ook nog gezonde beesten uit teroeien. Dieren horen ook bij de schepping. Bij mensen doen ze dat niet die worden allemaal gefaccineerd. Waarom kan dat bij beesten ook niet. Volop inenten. Ik denk dat minister Verburg een beetje laat was met ingrijpen. En nu met deze crasse maatregel haar gezicht probeerd te redden in de Politiek. De tweede kamer. Het is ongehoord om zo met beesten om te gaan. Maak maar af is haar motto.

 • no-profile-image

  geitenboertje

  Scheer alle bedrijven maar weer over een kam meneer van zanten. Komt u maar eens kijken in de lammerentijd dan zult u zien dat alles dik in het stro ligt en zover ik ze ken bij alle collegageitenboeren. Wij moeten netjes werken willen we een lage kostprijs houden. Misschien heeft u wel een vogel in een kooitje of hamster daar hoort u mij ook niet over dus informeert u uzelf voordat u zulke berichten schrijft alsof iedere geitenboer geitjes vermoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.