Home

Achtergrond 291 x bekeken

Minder residu op groente en fruit in supermarkten

Groente en fruit bevatten steeds minder resten van gewasbeschermingsmiddelen (residu).

Dat blijkt uit een analyse van Milieudefensie dat doorvoer data van de Voeding- en Waren Autoriteit gebruikte. Groente en fruit dat in 2008 in supermarkten Dirk van den Broek en Jumbo is verkocht bevatte het minste residu. De groente bij Albert Heijn en Plus hadden relatief meer resedu.

MRL-harmonisatie

Gemiddeld werden er minder middelen per product aangetroffen, van 2 naar 1,7 middelen per product. Het aantal overschrijdingen van de residunormen (MRL’s) daalde in verhouding sterk van 5 procent naar 1 procent. Deze daling is te verklaren door de nieuwe Europese MRL-harmonisatie en het strengere beleid van supermarkten. In de handel vond in 2008 in 8 procent van de metingen een overschrijding plaats, tegen 10 procent in 2007. Ook zijn er minder gezondheidsrisico’s; een daling van 0,7 naar 0,4 procent.

Pruim, kiwi en mango zijn de schoonste groente. Meloen, druif en peer zijn de meeste vervuilde fruitsoorten. Bitterkomkommers (sopropos), aubergines en komkommers zijn groente met de meeste residuen. Op bloemkool en witte kool werden helemaal geen resten van middelen aangetroffen.

In verhouding zijn producten van Nederlandse bodem twee keer zo schoon als producten uit het buitenland, behalve als het gaat om aardbeien, appels en komkommers. Spanje laat een verbetering zien in de residu-cijfers. Toch passen Spaanse telers nog steeds meer gewasbescherming toe dan de collega’s in Nederland. In totaal is er in 2008 1979 keer bij supermarkten gemeten, tegen 2009 keer in 2007.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.