Home

Achtergrond

Minder overnames door crisis

Jonge boeren nemen minder snel een bedrijf over en als ze het wel doen investeren ze niet. Dat meldt het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK).

Door de economische crisis krijgen ook jonge boeren hun financiering niet snel rond en met de lage prijzen durven ze geen investeringen te doen. Deze situatie is duidelijk terug te zien in het aantal aanvragen dat is ingediend voor de subsidieregeling jonge agrariërs.

Circa 335 jonge boeren hebben een aanvraag gedaan, tegenover 652 aanvragen vorig jaar. Het is een voorlopig aantal, de subsidieregeling sloot gisteren en Dienst Regelingen heeft nog niet alle aanvragen verwerkt.

Economische situatie

Vice-voorzitter Dirk Anco Albada van de NAJK ziet een duidelijk verband met de economische situatie en verwacht dat het lagere aantal aanvragen eenmalig is. "We willen snel met het ministerie van landbouw in gesprek om te zorgen dat het subsidiebedrag volgend jaar op hetzelfde niveau blijft. We moeten voorkomen dat het ministerie denkt dat er blijvend minder animo is."

Ook de inschrijfperiode speelt een rol. "Vorig jaar moest de aanvraag in september worden gedaan, nu al in juni en juli. Er zit geen heel jaar tussen."

Hij ziet ook een voordeel. De afgelopen jaren de regeling fors overtekend en werd geloot. "Nu is genoeg geld beschikbaar voor alle boeren die een aanvraag hebben ingediend. Mits hun aanvraag wordt goedgekeurd natuurlijk." In totaal is er ruim 9 miljoen euro beschikbaar.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.