Home

Achtergrond 245 x bekeken

Minder overnames door crisis

Jonge boeren nemen min­der snel een bedrijf over en als ze het wel doen investeren ze niet.

Dat meldt het Nederlands Agra­risch Jongeren Kontakt (NAJK). Door de economische crisis krijgen ook jonge boeren hun fi­nanciering niet snel rond en met de lage prijzen durven ze geen in­vesteringen te doen. Deze situatie is duidelijk terug te zien in het aantal aanvragen dat is ingediend voor de subsidieregeling jonge agrariërs.

Circa 335 jonge boeren hebben een aanvraag gedaan, tegenover 652 aanvragen vorig jaar. Het is een voorlopig aantal, de subsidie­regeling sloot gisteren en Dienst Regelingen heeft nog niet alle aanvragen verwerkt.Vice-voorzitter Dirk Anco Albada van de NAJK ziet een dui­delijk verband met de economi­sche situatie en verwacht dat het lagere aantal aanvragen eenma­lig is. ”We willen snel met het mi­nisterie van landbouw in gesprek om te zorgen dat het subsidiebe­drag volgend jaar op hetzelfde ni­veau blijft. We moeten voorkomen dat het ministerie denkt dat er blijvend minder animo is.”

Ook de inschrijfperiode speelt een rol. ”Vorig jaar moest de aan­vraag in september worden ge­daan, nu al in juni en juli. Er zit geen heel jaar tussen.” Hij ziet ook een voordeel. De af­gelopen jaren de regeling fors overtekend en werd geloot. ”Nu is genoeg geld beschikbaar voor alle boeren die een aanvraag hebben ingediend. Mits hun aanvraag wordt goedgekeurd natuurlijk.” In totaal is er ruim 9 miljoen euro beschikbaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.