Home

Achtergrond 183 x bekeken

Minder gladiolen opgeplant

Het areaal gladiolen is van 939,74 hectare gekrompen naar 808,32 hectare, een daling van 14 procent.

Dat blijkt uit de statistiek van het Productschap Tuinbouw en de Bloembollen Keuringsdienst die is opgesteld naar aanleiding van de gegevens van de kwekerijen over de geplante oppervlakten.

In nagenoeg alle kleursoorten is een daling aan de orde, maar niet in het areaal wit, dat het grootst is. In dit kleursegment nam het areaal met 1 procent toe tot een totaal van 150,72 hectare. Het areaal roze daalde met 22 procent tot een totaal van 100,26 hectare en van rood is nu een areaal van 98,15 hectare voorhanden, hetgeen 27 procent minder is dan vorig jaar.

Ook van paars werd minder opgeplant, namelijk 5 procent, waardoor het areaal van deze kleur op 50,91 hectare is gekomen. De groep blauw daalde van 6,10 naar 5,70 hectare (-7 procent) en de groep geel van 65,82 naar 49,88 hectare (-24 procent).

In de soorten is de groep Butterfly gladiolen 125 procent in areaal gestegen tot een totaal van 0,45 hectare en de groep colvillii van 1,93 naar 2,19 hectare, een plus van 13 procent.

Of en welk effect de nieuwste statistiek heeft op de handel is nog niet duidelijk. De daling in de grote kleurgroepen wordt als handel stimulerend gezien, terwijl de groei in het areaal wit minder positief wordt beoordeeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.