Home

Achtergrond 567 x bekeken 10 reacties

'Minder aanbod leidt niet tot hogere prijzen'

Een vrijwillige of opgelegde aanbodbeperking van melk in Nederland zal op Europees en wereldmarktniveau niet leiden tot een hogere garantieprijs voor melkveehouders.

Dat zegt Kees Wantenaar, voorzitter van het bestuur van FrieslandCampina.

Nationale maatregelen kunnen volgens Wantenaar op korte termijn mogelijk leiden tot enige ondersteuning van het melkprijsniveau. Op de lange termijn is dit volgens hem echter geen structurele oplossing. "Een gelijkwaardige Europese markt is van groot belang. Zeker voor FrieslandCampina dat 75 procent van zijn melk binnen de EU afzet."

De lijn die de Europese Commissie de afgelopen jaren heeft uitgezet is volgens Wantenaar duidelijk en laat weinig ruimte voor het beperken van de productie. FrieslandCampina wil zijn leden niet beperken in de hoeveelheid aan te voeren melk. "Onze leden maken deze keuze zelf", zegt Sybren Attema, vice-voorzitter van het bestuur. "Wij zorgen voor de verwerking."

Volgens Wantenaar zou het wel mooi zijn als de onderneming vantevoren kon weten hoeveel melk er zou komen. FrieslandCampina is tevreden met de maatregelen van de Europese Commissie om de melkprijs te ondersteunen en stabiliseren.

Het zuivelconcern steunt de oproep van onder meer LTO om de uitbetaling van de toeslagrechten 2009 te vervroegen om de liquiditeitspositie op de melkveebedrijven te verbeteren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  harm

  Iedereen weet dat deze one liner natuurlijk onzin is , prijs zetting is PUUR een questie van vraag en aanbod, toegevoegd waarde van coops is helaas nihil .....

 • no-profile-image

  John

  Dairy farmer begrijpt het niet helemaal hoe het werkt in Canada. Met zo'n 50 melkkoeien kun je hier een goede boterham verdienen, wanneer de onkosten omhoog gaan door bv duurder voer dan gaat de melkprijs ook omhoog, net zoals het in elke winkel gebeurt. Graanprijs omhoog dan ook de prijs van het brood omhoog. Dus in Nederland hoeven de boeren niet te stoppen, ze kunnen juist met minder koeien toch een boterham verdienen.

 • no-profile-image

  johan

  Ik hoop dat de meeste boeren ook inzien dat minder aanbod in Nederland weinig tot geen invloed heeft op de garantieprijs. Als alle melk in Europa geconsumeerd wordt en die markt wordt beschermd, dan kunnen we nog eens open staan voor productiebeperking.

 • no-profile-image

  Ard Eshuis

  @ Harm: Ik ben bang dat je 100% de spijker op z'n kop slaat. Zeker gezien de uitlatingen van de bestuurders van RFC. Daar hoeven we in ieder geval niks van te verwachten, toeslagrechten eerder laten uitbetalen als oplossing, tsss... RFC: Geef zelf het goede voorbeeld eens en begin met de winstverdeling aan te passen, zet het investeringsniveau ook eens op nihil! Wedden dat er wel wat extra's uitbetaald kan worden, maar ja niemand doet het dus wij ook niet...

 • no-profile-image

  melkvee

  mee eens inkrimen en wel met 7 procent grenzen dicht en dan net als in canada 53 cent voor de melk en dan hoef je ook geen duur quotum te kopen want dan hebben de meeste boeren het prima zo (maar de melkfabriek vind dit vast niet leuk want dan moeten er topmensen uit die nu 40 uur werken met een topsalaris)

 • no-profile-image

  Boesje

  Johan, we zijn het bijna eens. Eerst de grenzen sluiten dan naar een produktie die 5% onder de Europese consumptie ligt.
  Dan krijgen we een melkprijs van 0.50ct.
  Goed voor de boer, goed voor het milieu.
  Minder methaan, stikstof en fosfaat.
  Wie wil daar nou niet aan.

 • no-profile-image

  Dairyfarmer

  Boesje en Melkvee,
  dit betekent wel dat ongeveer 3/4 van de Nederlandse boeren moet stoppen he?? kan ik jullie alvast opschrijven??
  Laten we maar gewoon vandaag het quotum afschaffen, even door de zure appel heen bijten, dan kan de markt zichzelf echt regelen, zonder dat wij de pensioenen voor andere boeren moeten betalen (oftewel quotumkosten) kunnen we aardig scherp produceren!!
  gegroet

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het bestuur van FrieslandCampina behoort antwoord te krijgen (van de directie) en antwoord te geven (aan de leden) op de vraag: voor welke prijzen verlaten onze produkten onze fabrieken. Dat lijkt me een eertste stap naar een oplossing voor de huidige crisis. (gooi de beerput maar open).

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  De landbouw moet uit de WTO onderhandelingen gehaald worden en niet als wisselgeld dienen voor industrie. Als men per continent de agrarische productie afstemt op het verbruik en stopt met het dumpen en verzieken van andere markten kan men ook een prijzenstelsel voor landbouwproducten inrichten waar producenten, verwerkers, retail en consumenten allen hun voordeel mee kunnen halen. Een buffer tegen calamiteiten zal uiteraard wel nodig zijn.

 • no-profile-image

  Boesje

  Geen enkele directie wil krimpen. Logisch maar gaat het om hen of de eigenaren van de coop ofwel de boeren.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.