Home

Achtergrond 203 x bekeken

Milieuclubs pleiten voor bescherming EHS Gelderland

Een dertigtal milieuorganisaties in Gelderland vindt dat veel van de 3000 hectare die uit de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is gehaald daar wel degelijk thuishoort.

Ze roepen ministers Gerda Verburg (landbouw) en Jacqueline Cramer (milieu) op snel in te grijpen. Aantasting van de EHS is volgens de briefschrijvers, verenigd in de Gelderse Milieufederatie, niet toegestaan. Toch heeft adjunct-directeur Joost Reijnen begrip voor het besluit van Provinciale Staten om hectares uit de EHS te halen.

"De definitie van de EHS is meer richting robuuste natuur gegaan en sommige gebieden passen daar inderdaad niet bij. We vragen daarom niet het onderste uit de kan, maar de spelregels kunnen niet bij alle gebieden overboord worden gegooid."

Volgens Reijnen is misbruik gemaakt van het "nee, tenzij'-beleid voor aanpassing van de EHS. Gemeenten en projectontwikkelaars die op locaties graag woningen willen bouwen of bedrijven laten uitbreiden speelden er handig op in. "Dat kunnen we onmogelijk accepteren. De sterkte van de EHS boet zo teveel in." Het gewijzigde streekplan bevat geen concrete beleidsbeslissingen. "Hierdoor kunnen belanghebbenden onterecht geen bezwaar maken."

Of registreer je om te kunnen reageren.