Home

Achtergrond

Mestregels geitenbedrijven versoepeld

De mestregels voor geitenbedrijven worden aangepast. Dat het landbouwminister Gerda Verburg vandaag bekendgemaakt.

Bedrijven met meer dan 50 schapen of geiten, die niet met Q-koorts zijn besmet, mogen de mest afvoeren naar een erkende composteerinstallatie, waar compost van de mest wordt gemaakt. Voorwaarde is dat de mest, na compostering, gepasteuriseerd wordt, ofwel minstens een uur verhit wordt bij 70 graden. Daardoor wordt de Q-koorts bacterie onschadelijk.

GGD Hart voor Brabant heeft vandaag aangedrongen op een proef met het verbranden van geitenmest. De GGD meent dat mest en stro uit geitenstallen de belangrijkste verspreidingsbron zijn van Q-koorts en baseert zich op een analyse van Wageningen Universiteit. De minister erkent dat dit waarschijnlijk is, maar vreest dat bij het verwerkingsproces de bacteriën verder verspreiden.

GGD-hoofd infectieziektebestrijding Jos van de Sande legt het verzoek morgen voor aan de ministers Verburg en Ab Klink van volksgezondheid, tijdens hun bezoek aan Brabant. "Ik ben ervan overtuigd dat het werkt, ook al weten we het niet zeker", aldus Van de Sande. De Voedsel en Waren Autoriteit adviseerde gisteren eveneens de mest te verbranden.

Vernietiging, steriliseren of fermenteren van mest en stro is kostbaar. De GGD wil een schadeloosstelling voor de boeren. De Q-koorts is volgens de GGD nog niet onder controle, mede doordat te weinig vaccins beschikbaar zijn.

Lees ook: GGD wil mest uit Brabantse geitenstal vernietigen

Of registreer je om te kunnen reageren.